Foto: The Ocean Cleanup

Test om plastic uit zee op te ruimen geslaagd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Hij is er al jaren mee bezig. De Nederlander Boyan Slat wil de plastic soep uit de oceaan opruimen. Uit een nieuwe test blijkt dat dat op grote schaal kan!

Na jaren experimenteren is het dan eindelijk zover. De organisatie van Boyan, The Ocean Cleanup, zegt dat ze succesvol plastic uit de zee kunnen halen. Dat doen ze met hun nieuwste techniek System 002, schepen die met grote drijvende armen over de zee slepen. Tijdens de laatste test werd er wel 28.659 kilo plastic uit de Grote Oceaan gehaald! 

Zo ziet het plastic opvangen eruit. De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: The Ocean Cleanup

Testfase voorbij

Tussen al dat plastic werden onder andere toiletbrillen, wasmanden, tandenborstels en schoenen gevonden. Nu het is gelukt om zoveel plastic op te vissen, is de testfase van het project voorbij. In een verklaring zegt Slat: 'Het is nog maar het topje van de ijsberg, maar deze kilo's zijn de belangrijkste die we ooit zullen verzamelen.' Ze laten volgens hem zien dat het nu echt mogelijk is om het plastic op te ruimen. 

Volgende techniek

Er was de afgelopen jaren ook kritiek op het bedrijf. Volgens experts viste de boot niet alleen plastic, maar ook veel vissen en andere dieren uit de zee. Maar volgens Slat valt dat met de nieuwe techniek nu hartstikke mee. De organisatie is ook niet van plan om nu stil te gaan zitten. Het is alweer bezig met een volgende techniek. System 003 krijgt nog grotere armen. Daarmee hopen ze drie keer zoveel plastic op te vangen. 

Anderen lazen ook: Foto's: veertig jaar oud plastic gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook