ANP

Tien jaar geleden: aanslag tijdens Koninginnedag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Koninginnedag 2009 staat in de boeken als verdrietige dag. Bij een aanslag in Apeldoorn kwamen meerdere mensen om het leven. Drie vragen en antwoorden over dit drama, vandaag precies tien jaar geleden.

Wat gebeurde er in Apeldoorn?

Het leek een gewone Koninginnedag te worden, maar niets werd minder waar. Om 11:50 uur reed een man met zijn auto op het publiek in Apeldoorn in. Daar vierde de koninklijke familie in 2009 Koninginnedag. Beatrix, Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de familie zaten in een open bus. Zij waren bezig aan een tocht door de stad en reden op dat moment vlakbij de plek van de aanslag. Daarna werd Koninginnedag stopgezet. Ook op veel andere plekken in het land werden activiteiten afgelast.

ANPLinks op de foto zie je Willem-Alexander, Beatrix zit in het midden van de bus.

Wat is er bekend over de slachtoffers?

De dader zou het gemunt hebben op leden van de koninklijke familie. Zij zagen het wel gebeuren, maar bleven ongedeerd. Andere mensen die in het publiek stonden, werden wel door de auto geraakt. In totaal kwamen acht mensen om het leven, onder wie de bestuurder zelf. Tientallen mensen raakten gewond. Eén van hen is Senna, toen 8 jaar oud. Zij deed vorige week voor het eerst haar verhaal. Bekijk het filmpje hieronder.

Waarom was het feest op 30 april?

Beatrix, de moeder van koning Willem-Alexander, was in 2009 de koningin van Nederland. Haar verjaardag werd elk jaar gevierd tijdens Koninginnedag op 30 april. Haar echte verjaardag is op 31 januari. Maar omdat ze die datum niet zo geschikt vond voor een groot buitenfeest, bleef Koninginnedag op 30 april. Dat is de verjaardag van de moeder van Beatrix, prinses Juliana. Toen Willem-Alexander koning werd, veranderde Koninginnedag in Koningsdag. Sindsdien vieren we het ook op 27 april, zijn echte verjaardag.

Anderen lazen ook: Kinderen blij met koning en koningin in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook