kinderrechten
Dossier Mediawijsheid

Tien nieuwe kinderrechten?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim Einder
Kim
Einder

Eten, drinken, een huis en een school: allemaal dingen waar kinderen recht op hebben. Nederlandse experts willen dat daar nog tien rechten bij komen. Die gaan vooral over internet. Maandag werden ze gepresenteerd aan de Kinderombudsman.

Alle (ruim 40) kinderrechten staan in het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat is 25 jaar geleden bedacht om kinderen te beschermen tegen bijvoorbeeld honger, misbruik en pesten. Maar toen was er natuurlijk nog helemaal internet. Kinderen van nu, die bijna de hele dag online zijn, moeten ook op internet beschermd worden, vinden de deskundigen van kenniswebsite Mediawijzer.net.

De experts bedachten, met behulp van kinderen, tien nieuwe kinderrechten die bijna allemaal over internet en andere media gaan. De kans dat het échte kinderrechten worden, is klein. Maar de makers willen de regering, media en bedrijven ook aan het denken zetten: hoe kunnen we kinderen het beste beschermen?

Dit zijn de voorgestelde nieuwe kinderrechten:

1. Recht om te internetten
Ook als je een handicap hebt of niet thuis woont, moet je regelmatig kunnen internetten.

2. Recht op veilige media
Je moet beschermd worden tegen dingen als hacken, computervirussen en cyberpesten.

3. Recht om thuis over media te leren
Je moet van je ouders kunnen leren hoe (online) media werken. Ook moeten ze niet meer klakkeloos foto’s van jou op social media zetten.

4. Recht om op school over media te leren
Op school moet je kunnen leren programmeren en googelen, maar ook bijvoorbeeld leren dat media niet altijd de waarheid vertellen.

5. Kinderen hebben recht op online vergetelheid
Als kind doe je soms dingen op internet waar je later spijt van hebt. Je post bijvoorbeeld gekke foto's of rare opmerkingen. Als je 18 bent, moet je alles in één klap kunnen wissen.

6. Kinderen hebben recht op vrijheid van meningsuiting in de media
Je moet kunnen zeggen wat je wilt (zonder anderen te kwetsen). Als je iets héél onaardigs schrijft, moet je eerst een waarschuwing krijgen: 'weet je zeker dat je dit wilt plaatsen?'

7. Recht op online privacy
Media moeten zorgen dat je niet herkenbaar in een artikel of item komt.

8. Recht op bescherming tegen nare of enge foto's, video's en teksten
Bijvoorbeeld met betere leeftijdscontrole, zodat je niet per ongeluk geweld of blootfoto's op sites voor volwassenen kunt zien.

9. Recht op online spelen
In de echte wereld is het best leerzaam om met vrienden te spelen, dus online ook. Zonder dat je ouders continu meekijken.

10. Recht op mediagrenzen
Je zit er vast niet op te wachten, maar het is alleen maar goed als je ouders af en toe zeggen dat je nu écht moet stoppen met Facebooken.

Omdat het de Week van de Mediawijsheid is, kwamen Hatema (11), Selen (11) en Azra (11) van De Zevengaven-school in Utrecht op bezoek bij Kidsweek. Wat vinden zij van deze tien nieuwe mediarechten?

20141127 150820 resizedHatema: 'Ik vind het goed dat kinderen recht hebben om op sociale media met elkaar te praten zonder dat ouders er steeds bij zitten. Anders kun je elkaar helemaal geen geheimen vertellen. Je moet ook zelf goed oppassen op internet. Op Facebook zorg ik ervoor dat alleen vrienden mijn berichten kunnen lezen.'

Selen: 'Ik vind het belangrijk dat je op school les krijgt over internet. Anders moet je alles alleen uitzoeken. Het kan zomaar uit de hand lopen als je bijvoorbeeld een uitnodiging stuurt voor je verjaardag en je stuurt die naar iedereen in plaats van alleen naar je vrienden.'

Azra: 'Ik vind het goed dat je recht hebt op vrijheid van meningsuiting, maar je moet wel opletten hoe je iets zegt. Op Whatsapp kun je ook heel snel ruzie krijgen.'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het ook niet leuk om gepest te worde het is mij al 2of3 keer gebeurt

Ik ben het eens met al die nieuwe rechten !!

ik vind het wel goed een kinderrechter want kunnen kinderen ook hun eigen mening vertellen

is wel waar want veel mensen worden gepest op internet (niet dat het met mij gebeurt / want dan wil je niet weten wie ik ben) je weet toch
mgharba pikken niet veel Oeps Oeps

hoi Vraagtzichaf Rentweg ik vin het goed

ik ben voor de nieuwe kinderrecg=hten!!! Blij Blij

Heey dat ben ik Duimomhoog Blij Duimomhoog Blij

Ik Ben helemaal voor Duimomlaag

hey dat ben ik, daar!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.