Foto: U Dream Global

Tieners vliegen in zelfgemaakt toestel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Helemaal van Kaapstad naar Caïro, in je zelfgeknutselde vliegtuig. Klinkt dit onmogelijk? Niet voor twintig Zuid-Afrikaanse scholieren. Ze bouwden een vliegtuig én vlogen er 12.000 kilometer mee.

Drie weken lang bouwden ze aan hun vliegtuig: de Sling 4. Ze kregen het als bouwpakket met duizenden onderdelen die nog in elkaar moesten worden geknutseld. Alleen de motor en de belangrijkste computer van het vliegtuig waren al door anderen in elkaar gezet. De twintig scholieren doen mee aan een challenge van het project U-Dream Global, een organisatie, die door middel van luchtvaart, kinderen wil inspireren en enthousiast wil maken.

Reis

Zes van de twintig scholieren haalden hun vliegbewijs. De challenge hield namelijk niet op bij het in elkaar zetten van hun eigen vliegtuig, maar het doel was om van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad naar Caïro, de hoofdstad van Egypte, te vliegen. De afgelopen drie weken zijn de tieners met hun vliegtuig geland in veel verschillende landen: Namibie, Malawi, Ethiopie, Zanzibar, Tanzania en Oeganda stonden op de route. Onderweg regelden ze alles zelf: van eten tot brandstof voor het vliegtuig.

Spannend

Pilote en één van de bedenkers van de challenge, Megan Werner (17), vertelde aan de BBC: 'Ons doel is anderen te laten zien dat alles mogelijk is, als je er echt voor gaat.' Op het eind werd de tocht trouwens nog even onbedoeld spannend. Door een probleem met het vliegsysteem, moest de Sling 4 landen op een klein Egyptisch vliegveld dat eigenlijk niet op de route stond. 'Dat zorgde voor wat chaos, maar we deden het voor onze veiligheid', zei Megan. 'Toen we daar onverwacht landden, wilden ze ons eigenlijk arresteren en onze paspoorten innemen. Ze wisten natuurlijk helemaal niet wat we kwamen doen. Maar gelukkig kwam het allemaal goed.'

Anderen lazen ook: Daniel (13): 'Met mijn ijskar kan ik alle kanten op'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook