TikTok

TikTok aangeklaagd voor verzamelen gegevens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Zit je op TikTok? Dan zou het zomaar eens kunnen dat dit bedrijf een hele hoop van jou weet. Daarom klagen twee organisaties het bedrijf nu aan. 

Volgens de Consumentenbond verzamelt TikTok al jaren gegevens als geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen. Het bedrijf zou zelfs je gezicht kunnen herkennen. Dit noemt de consumentenorganisatie privacyschending en daarom sleept het TikTok voor de rechter. De stichting Take Back Your Privacy helpt de Consumentenbond hierbij.

Geld voor kinderen

In totaal willen de organisaties dat TikTok 2 miljard euro betaalt. Ze willen 1.000 tot 1.500 euro per kind waar gegevens van zouden zijn verzameld. Een deel van dit geld moet naar de kinderen gaan. Online kunnen ouders zich aanmelden om geld voor hun kinderen te vragen. Al 11.500 ouders hebben dit gedaan.

Boete

Het is niet voor het eerst dat TikTok wordt beschuldigd van privacyschending. Het platform voor filmpjes kreeg in juli bijvoorbeeld al een boete van 750.000 euro omdat belangrijke informatie over privacy alleen in het Engels te vinden was. Toch zegt TikTok zelf hier steeds meer op te letten. Zo zijn accounts van kinderen tussen de 13 en 15 jaar automatisch privé, waardoor onbekenden hun video’s niet kunnen zien. Ook worden nare video’s verwijderd en kunnen mensen zelf aangeven dat ze een video niet vinden kunnen.

Anderen lazen ook: TikTok krijgt boete voor onduidelijkheid tegen kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook