TikTok

TikTok deed te weinig voor veiligheid van gebruikers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

TikTok is met miljoenen gebruikers wereldwijd razend populair. Het bedrijf achter de app krijgt regelmatig kritiek. Volgens nieuw onderzoek zou TikTok discrimineren en jonge gebruikers online niet genoeg beschermen.

TikTok is sind 2018 eigendom van een Chinees bedrijf. Twee journalisten van NRC hebben nu ontdekt welke regels het bedrijf vorig jaar had om te bepalen welke video's mensen te zien krijgen.

Discriminatie

Volgens die regels waren filmpjes over bijvoorbeeld twee mannen die hand in hand lopen (homoseksualiteit) of video's van mensen met een beperking minder vaak te zien. Volgens TikTok zelf werd dat gedaan om deze gebruikers te beschermen tegen pesten.

Veiligheid

De NRC-onderzoekers vinden dat geen eerlijk antwoord, vooral omdat het bedrijf weinig moeite deed om ongepaste opmerkingen van volwassenen onder filmpjes van kinderen weg te halen. Dat was opvallend omdat verschillende organisaties al gezegd hadden dat TikTok niet veilig was voor kinderen. 

TikTok zegt nu dat er fouten zijn gemaakt en dat het bedrijf het beter wil doen. 

Tips

TikTok is voor jongeren vanaf 13 jaar, maar jongere kinderen gebruiken het ook. Slimme gebruikers zorgen ervoor dat niet iedereen hun filmpjes kan zien. Dat doen ze door bij privacy-instellingen van de app aan te geven dat hun video's privé zijn. Meer tips om veilig te internetten vind je hier.

Anderen lazen ook: TikTok verzamelde stiekem gegevens van kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik heb het ook een keer gehad want ik heb ook tik tok en het was een veel oudere meneer en die vroeg om personlijke en hele raare dingen en toen heb ik heb eerst gebloxeer en verwijderd als volger zodat ie niet meer in mijn account can komen!!!

ik vind dat er en te kleine kinderen en te gaatgevende kinderen op tik tok zitten

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.