TikTok is ineens een heel stuk strenger

Als jij op TikTok zit, heb je het misschien al gemerkt. Sinds gisteren staat ineens je account op privé en kunnen alleen je vrienden je TikToks zien. Dat komt omdat de app veel gaat strenger kijken naar de leeftijd van gebruikers. 

TikTok is ineens een heel stuk strenger

Accounts van kinderen tussen de 13 en 15 jaar worden automatisch op privé gezet. Ook kunnen ze niet meer op de For You-pagina komen. Filmpjes die gemaakt zijn door TikTokkers die jonger zijn dan 16 jaar kunnen ook door niemand meer gedownload worden.

Liegen over leeftijd

Kinderen onder de 13 jaar mogen officieel helemaal geen TikTok-account hebben. Toch zitten er natuurlijk wel heel veel kinderen op de app, omdat ze liegen over hun leeftijd of omdat hun ouders een account voor ze hebben aangemaakt. TikTok gaat ook dat nu strenger controleren. Als ze er achter komen dat je jonger dan 13 bent, kunnen ze je account verwijderen. Hoe TikTok dat precies gaat controleren is alleen nog niet duidelijk. In de voorwaarden van TikTok staat wel dat de app het recht heeft om bij twijfel een kopie van bijvoorbeeld een paspoort te vragen. Maar dat is tot nu toe nog nooit gebeurd. 

Volgers weg

Ook is er nog onduidelijkheid over de volgers. Volgens TikTok houden kinderen tot 15 jaar wel gewoon al hun volgers, ook als hun account op privé is gezet. Maar sommige TikTokkers zeggen dat ze toch ineens veel volgers kwijt zijn. Hoe het precies zit, is ook nog niet duidelijk.

Ouders

TikTok kreeg de afgelopen tijd veel kritiek omdat kinderen niet genoeg beschermd zouden worden door de app. Eerder dit jaar kwam de app ook al met de instelling Family Pairing. Daarmee kunnen ouders makkelijker met hun kinderen meekijken en controleren wat ze doen.