Foto van Timme
Eigen kijk op de wereld

Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Timme (8) uit Wormer. 

Timme heeft albinisme. Zijn lichaam maakt weinig pigment aan in zijn huid, haar en ogen. Daardoor zijn de ogen van Timme niet goed ontwikkeld. Pas als iets op twee meter afstand van hem is, kan hij het zien.

Verstoppertje

‘Ik weet niet of ik het erg vind, want ik weet niet hoe andere kinderen zien. Maar soms lukt iets niet, zoals verstoppertje doen of kastanjes zoeken op het schoolplein. Dan word ik wel een beetje boos’, vertelt hij. In de klas heeft Timme een paar slimme hulpmiddelen: een tafel waarvan het blad schuin omhoog staat en daardoor dichter bij zijn ogen staat en boeken met heel grote letters.

Schrijven

Timme leerde als eerste van zijn klas om in blokletters te schrijven, want dat is duidelijker voor hem dan die kleine letters aan elkaar. Drie keer per week komt er een speciale juf in de klas om hem te helpen. ‘Ik kan aan alles meedoen, maar soms moet het gewoon even anders’, zegt Timme. 

Gekleurde bal

Timme gaat graag naar korfbal. Daarvoor gebruikt hij een bal met felle kleuren die hij beter kan zien dan de zwart-witte ballen. Iedereen uit zijn team houdt rekening met hem. Timme: ‘Het is lastig dat mijn teamgenoten steeds sneller worden. Ik hoop dat ik er nog even mee door kan gaan.’ Timme wil nog wel iets kwijt: ‘Het is niet leuk om slechtziende kinderen te pesten of achter hun rug om over hen te praten. Houd daar rekening mee.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Blinde Julia kan prachtig zingen of Je ogen uitlenen aan blinden .

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook