Citotoets

Tips tegen Cito-bibbers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Voor de meeste achtstegroepers is het een spannende dag. Eindelijk die Cito-toets! Hoe zorg je ervoor dat je de zenuwenbibbers de baas blijft? Doe je voordeel met de Kidsweek Cito-tips! 

1. Ontbijt
Een goed begin is het halve werk. Ontbijten is tijdens de toetsdagen extra belangrijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een stevig ontbijt je geheugen en aandacht verbetert. En met een knorrende maag kun je je natuurlijk niet concentreren. Kom maar door dus met die verse croissants, fruitsalade en zachtgekookte eitjes!

2. Beweeg
Schud je hersenen goed wakker voordat je naar school gaat. Zorg dus voor flink wat beweging. Zet de televisie ’s ochtends niet aan, maar begin de dag eens met een boswandeling. Laat extra lang je hond uit of organiseer een Cito-estafetteloop op het schoolplein. 

3. Snoep
Op sommige scholen mag je tijdens de Cito-dagen snoep meenemen. Lekker, maar niet heel slim. De suiker in snoep geeft snel energie, maar die energie zakt ook snel weer weg. En op dat moment zakt ook je concentratie weg! Om tijdens de hele toets scherp te blijven, kun je beter een banaan, wat rozijnen of een handje noten meenemen. De energie die je daar uithaalt, blijft juist wel lang hangen.

ANP 26273945

4. Ontspan
Het klinkt gek, maar door te ontspannen word je juist scherper. Zorg er daarom voor dat je niet je mooiste, maar juist je lekkerst zittende kleren aanhebt. Regel met je juf of meester dat jullie warme sloffen aan mogen doen. En geef je klasgenoten in de pauzes tussen de onderdelen een ontspannende schouder- of hoofdmassage.

5. Kauwgom
Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen op kauwgom je concentratie verbetert. Als je kauwgom kauwt, dan stroomt er extra bloed naar je hoofd om je kaken te helpen bij die inspanning. Dit extra bloed gaat voor een deel ook naar je hersenen die daardoor net iets beter werken. De onderzoekers waren wel van een kauwgommerk dus het is onduidelijk of het onderzoek helemaal eerlijk is.

6. Schrijf op
Heb je nog steeds bibbers? Dan kan het helpen om ’s ochtends even pen en papier te pakken en op te schrijven wat je precies zo eng vindt. Britse onderzoekers vonden uit dat kinderen die op spannende schoolmomenten over hun angsten schreven, maar liefst vijf procent hoger scoorden. En zelfs als het totaal geen invloed op je Cito-score heeft, kan schrijven opluchten.

7. En vergeet dit niet:
Ben je ondanks alle tips toch stikzenuwachtig op de eerste Cito-dag? Vergeet dan niet dat de toets eigenlijk niets meer uitmaakt. Je hebt je schooladvies toch allang. De Cito kan die hoogstens verbeteren, niet verslechteren. Geen zorgen dus!

Anderen lazen ook: 5 tips om nepnieuws te herkennen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik heb vandaag de 1e cito-dag gehad en , WOW wat was dat makkelijk! Dit had ik echt niet verwacht ik dacht dat het super moeilijk was maar nee! Juichen Vraagtzichaf

Heyy wij deden vandaag 2 taal rekenen en wereldoriëntatie 1. rekenen was mega makkelijk egt serieus had ik egt niet verwacht Rentweg Vraagtzichaf

ik heb de cito in groep 7

erg makelijk en leuk je kan het niet bedenken als je zo veel moeite doet voor zoon makelijke toets super grappig

Wij zijn er ook gister aan begonnen op obs de vliete wissenkerke we mogen altijd in onze onesi ( een wansi) aan en snoep fruit koekjes eten het is altijd heel makkelijk

Ze hebben geholpen tot nu toe Blij
Nog een cito-dag te gaan!

slim hoor maar morgen is het laatste dag al :) Duimomhoog

ik hem nog niet gehad maar ik hoop dat het goed gaat en makkelijk!!!!!!!!

Ik mag geen lekker ontbijt van mijn ouders maar de rest van de tips zoals kauwgom en ontspannen helpen als ontbijt heb ik yogurt ook lekker hoor maar ik heb liever croissants maar BEDANKT voor de tips

wij hebben morgen cito"s. spanennnd

Ik zit nog in zeven maar bedankt voor alle tips

ik vond het ook echt super spanend was echt bang dat ik het niet zal halen het viel wel succes voor de kinderen die het nog een keer moeten doen

ik ben nog steets bang maar wel bedankt
het bebaald naatuurlijk wel je einde niveau

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps