Vierdaagse

Tips voor warme wandelaars

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het wordt tropisch deze week. Veel zon, weinig wind en op sommige plekken tot wel een graadje of 33. Dat wordt afzien tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, die vandaag voor de honderdste keer van start gaat. Zeven tips voor warme wandelaars, zoals Caithylin (11). Om te voorkomen dat 'warm' omslaat in 'oververhit'.

1. Houd een tropenrooster aan
Wandel volgens een tropenrooster. Start vroeg in de ochtend, nog voordat de zon opkomt. Dan ben je op het warmste moment van de dag al klaar en kun je na een (lauwe!) douche een welverdiende siësta inlassen. In de schaduw, dat spreekt.Vierdaagse2. Drink én eet
Drinken. Drinken. En nog eens drinken. Lauwwarm water is prima. Een liter of twee, drie. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar klok de hele dag door kleine beetjes naar binnen.

Vergeet ook niet regelmatig wat te eten. Krentenbollen, bananen, ontbijtkoek… Fruit eten om het vochttekort aan te vullen werkt ook goed. Watermeloen bijvoorbeeld is perfect afkoelvoedsel.Vierdaagse3. Kleed je luchtig
Draag lichte kleren. Zo weerkaats je de zonnestralen. En houd het luchtig. Bye bye skinny jeans, hello katoenen slobberbroek! Zo zorgt elk zuchtje wind voor een beetje verkoeling.

4. Koel je hoofd
Houd je hoofd koel. Letterlijk, door een petje of hoedje erop te planten. Geen zwarte! Dan raken je hersenen juist oververhit. Houd ook figuurlijk het hoofd koel. Hoe rustiger je bent, hoe beter je de hitte aankunt.

5. Smeren maar
De zon heeft nu veel kracht. Smeer je dus goed in. Doe dat al een half uur voordat je op pad gaat. En blijf smeren.

6. Maak hoofd en nek nat
Maak je hoofd en je nek af en toe nat met water uit een flesje. Of neem een plantenspuit mee. Je kunt ook je petje natmaken. Of een natte lap in je nek leggen. Ziet er niet uit, maar je blijft wel mooi zo fris als een hoentje.Rode Kruis Vierdaagse7. Hulp in nood
Trek je de hitte echt niet meer? Dan is er altijd nog het Rode Kruis. Langs de route staan veel vrijwilligers om waar nodig eerste hulp te verlenen. In sommige gevallen kun je trouwens ook heel goed zelf eerste hulp verlenen, aan jezelf of aan andere wandelaars. Download de EHBO-app, zegt ’t Rode Kruis. Dan weet je precies wat je moet doen als iemand plotseling niet lekker wordt.

Een troost tot slot: aan het eind van de week koelt het af en neemt de kans op een bui toe. Lekker verfrissend voor al die verhitte hoofden en voeten vrijdag op de Via Gladiola.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Tropenrooster aanhouden? Je wordt ingedeeld, daar heb je als 4daagsewandelaar echt geen invloed op!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps