Foto: Patricia Rehe
Voor ouders

Tips: Zo krijg je je kind wel aan het lezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat lezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind, dat weet je wel. Maar je zoon of dochter heeft vaak geen zin om een boek open te slaan of heeft er moeite mee om een bladzijde uit te lezen. Met deze vijf tips help je je kind met het maken van lees-kilometers.

1. Lees eens iets anders

Houdt je kind niet zo van lezen? Misschien vindt hij of zij strips, woordspelletjes of tijdschriften wel leuk. Probeer daar eens mee te beginnen. Het maakt niet uit wat er gelezen wordt, als er maar gelezen wordt.

2. Maak een leesbingo

Maak een lijst met uitdagingen om op grappige plekken en op gekke manieren te lezen. Je kind krijgt de opdracht om ze allemaal af te strepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 'lees met twee verschillende sokken aan', 'lees een kwartier onder de kerstboom' en 'lees een boek zonder je handen te gebruiken'. Een volle bingo-kaart levert een kleine beloning op.

3. Ga racelezen

Nog een spelletje om het lezen leuk te maken: ga racelezen. Lees een rij met woorden zo snel mogelijk hardop voor. Houd de tijd bij en motiveer je kind om die tijd steeds korter te maken. Dat helpt om te leren lezen en om spellingsregels te automatiseren. Hier vind je handige pagina's met woorden die je kunt gebruiken.

4. Ga koken

Zoek een recept uit, stap samen de keuken in en laat je kind steeds de volgende stap uit het recept voorlezen. Leuk, handig én lekker! Geen zin om iets voor jullie zelf te maken? Misschien vindt je kind het wel leuk om voor zijn of haar huisdier te koken.

5. Luister een boek

Blijft je kind het moeilijk vinden om zelf een boek te gaan lezen? Kies dan eens voor een luisterboek. Dat is ook goed voor de taalontwikkeling.

Bronnen: Squla, jufmaike.nl, zwijsen.nl.

Anderen lazen ook: 5 dingen die je vast nog niet wist over boeken.

Probeer Kidsweek nu voor maar € 1,50 per week en krijg een leesboek naar keuze cadeau!.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook