Tobias en Casper
Interview

Tobias (12) en Casper (10) deden mee aan de vrijheidsloop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Hoe sta jij vandaag stil bij de vrijheid? Kinderen uit Baarn deden dat vannacht door 43 kilometer te rennen met een vrijheidsvuur. De broers Tobias (12) en Casper (10) renden mee.

‘We renden in estafettevorm van Wageningen naar Baarn’, vertelt Tobias. ‘We deden dat in groepjes van twee of drie kinderen. Een groepje rent 1,6 kilometer en daarna geven ze het vuur door aan het volgende groepje. Later deden we dat nog een keer.’ De loop begon niet zomaar in Wageningen. ‘Daar staat Hotel de Wereld, daar is op 5 mei 1945 de vrede getekend’, weet Casper. In Baarn werden ze vanochtend opgewacht door de burgemeester. ‘Met alle kinderen hebben we daar een groot vuur aangestoken én we hebben ook nog ontbeten met de burgemeester.' 

In de nacht

In de bus was het ook feest: 'Er waren discolampen en heel harde muziek', vertelt Casper. Ook het rennen zelf was bijzonder. 'Tijdens het rennen bedacht ik hoe leuk het was om in de nacht te doen en ik heb het goed volgehouden', vertelt Casper. 'Ik vond het ook leuk, tijdens het rennen en in de bus was ik helemaal niet moe. Maar nu een paar uur later ben ik wel heel erg moe', zegt Tobias. 

Belangrijke betekenis

Meedoen was dus erg leuk, maar ook de betekenis van deze dagen vinden de broers belangrijk. 'Ik moest in de bus wel aan Oekraïne denken', vertelt Tobias. ‘Ik vind het goed dat we ook denken aan dat er veel mensen zijn doodgegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog', zegt Casper.‘En dat we dankbaar zijn dat we nu nog steeds vrijheid hebben’, vult Tobias aan.

Anderen lazen ook: Rapper Fresku: 'vrijheid is alles'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook