Foto: Pixabay

Toch mondkapjes op drukke plekken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In winkels, restaurants en musea zie je vanaf deze week ineens veel meer mensen met een mondkapje. Het dragen van zo'n gezichtsmasker wordt vanaf nu dan ook 'dringend geadviseerd' aan iedereen die ouder is dan 12 jaar. Dat advies geldt ook voor middelbare scholen.

Er werd lang gediscussierd over het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Het het intstituut dat zich bezighoudt met de gezondheid in ons land, het RIVM, verwachtte dat de kapjes niet veel zouden helpen. Directeur Jaap van Dissel was zelfs bang dat mensen met de kapjes op minder afstand van elkaar zouden houden. Maar waarom wordt het in veel andere landen om ons heen dan wel gedaan? En het houdt toch best wat tegen? Dat vroegen veel politici uit de Tweede Kamer zich dan weer af.

Landelijke richtlijnen

Na veel over dit onderwerp gepraat te hebben, is nu besloten dat volwassenen vanaf deze week toch 'dringend' wordt geadviseerd om er wel een te dragen, liet premier Mark Rutte deze week weten. Op plekken waar veel mensen besmet raakten werd dat advies al gegeven, maar dat zorgde bij veel kamerleden voor onduidelijkheid over waar het wel en waar het niet nodig zou zijn. Daarom vroegen zij om landelijke regels.

Niet op een stoel

Voor de mensen die zich nu nog afvragen waar het allemaal wordt geadviseerd had Rutte een duidelijk antwoord: 'Overal waar je de hemel niet ziet'. Hij doelt op winkels, supermarkten, musea, stations en bij de kapper. Toch zijn basisscholen nog steeds een uitzondering. Op middelbare scholen worden leerlingen wel geadviseerd om in de gangen een mondkapje op te zetten. Als zij eenmaal zitten, mag hij weer af. Dat geldt ook voor mensen die in een bioscoop of restaurant op een stoel zitten.

Boete

Het dragen van de mondkapjes op drukke, openbare plekken is dus een advies. Alleen in het openbaar vervoer is het verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Mensen die hem daar niet dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. 

Anderen lazen ook: Zo maak je een mondkapje van een sok.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook