Beeld ANP

Toch weer meer proeven met dieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In plaats van minder, werden er afgelopen jaar juist méér proeven met dieren gedaan. In totaal zijn in Nederland bijna 449.000 testen gedaan met dieren als muizen, apen, honden en schapen. Dat is ook een klein beetje de schuld van corona.

Het is al jaren de bedoeling dat er minder dieren worden gebruikt voor proeven. Maar dat lukt nog niet echt. Afgelopen jaar werden er dus zelfs meer dieren gebruikt dan een jaar eerder.

Geen verbetering

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren is niet blij met dat nieuws. ‘Al jaren schommelt het aantal proeven tussen de 450.000 en 500.000, er zit absoluut geen verbetering in. En dat terwijl de regering al jaren roept dat Nederland meer proefdiervrij onderzoek moet doen. Maar het blijft dus vooral bij woorden’, zo zegt hij in de krant AD.

Medicijnen

Het aantal experimenten met apen, honden en cavia’s nam vorig jaar iets af. Met katten, varkens, schapen en runderen werden juist méér proeven gedaan. De dieren worden vooral gebruikt voor het testen van medicijnen. Ook corona speelt daar een rol in. Door de strijd tegen het coronavirus worden allerlei nieuwe vaccins en medicijnen ontwikkeld, die vaak op dieren moeten worden getest.

Geen keuze

Deze week gaat de Tweede Kamer opnieuw vergaderen over dierproeven. De minister van Landbouw, Carola Schouten, heeft al gezegd dat Nederland niet zomaar kan stoppen met de proeven. Het is volgens haar niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld computers te gebruiken in plaats van dieren. ‘Onderzoekers hebben nu dus vaak nog geen keuze. Zolang dierproeven nodig blijven, moeten we wel zorgen dat die dieren zo goed mogelijk behandeld worden’, zo schrijft ze in een brief aan de Kamerleden.

Anderen lazen ook: Het is vandaag internationale dag tegen dierproeven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps