TopDoks credit Willem Jan de Bruin

Topdoks neemt je lichaam onder de loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Maartje
Dammers

Hoe geniaal is jouw lichaam? Nou behoorlijk briljant, zo laten presentatrice Rachel Rosier en dokter Elbert Smelt in het nieuwe EO-programma Topdoks zien. Ze onderzoeken alles wat je altijd al over je lichaam wilde weten én dienen zo nu en dan als proefkonijn.

‘Dit programma is niet alleen voor kinderen die nu al weten dat ze dokter of verpleegkundige willen worden’, verzekert Elbert. ‘Ook kun je het prima kijken als je niet tegen bloed kunt. Er is geen prikkende naald of stromend bloed te zien.’ Toch zul je volgens de dokter af en toe best eens moeten slikken bij wat je ziet.

Hoogtevrees
Elbert moest zelf ook geregeld slikken. Hij en Rachel testten verschillende dingen uit. Zoals hoe je lichaam reageert op topsnelheid. ‘Daarvoor ging ik in De Baron in de Efteling. En dat terwijl ik hoogtevrees heb! Aan mijn hartslag kon je zien dat je na een achtbaanrit eerst een moment van rust hebt en dat je daarna nóg een kick krijgt. Je lichaam is blij dat je het hebt overleefd. En daarom wil je vaak nog een keer.’ Ook kreeg de dokter via zijn keel een buis met een camera erop in zijn maag. Zo kun je zien dat een boer niet meer is dan overtollige lucht uit je maag. Slik!

Testjes en weetjes
Rachel moest er ook aan geloven. ‘Ik heb een stroomstootapparaat op haar arm gezet’, vertelt Elbert alsof het niets is. ‘Daarna deed ik het nog een keer maar toen luisterde ze muziek, zong ze mee en danste ze. Dit om te laten zien dat je minder pijn voelt als je afgeleid bent.’ Het programma barst van dit soort testjes en weetjes. ‘Ons lichaam is echt geniaal!’

Topdoks is vanaf vandaag elke zondag om 17.30 uur te zien op NPO Zapp

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps