De Dam

Topje van monument op de Dam tijdelijk verwijderd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het gaat niet zo goed met het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Daarom verwijderde de gemeente het topje van het 25 meter hoge monument.

Het monument staat sinds 1956 op de Dam en wordt een keer per één of twee jaar gecontroleerd. Uit een inspectie van de binnenkant bleek dat het de laatste twee jaar snel slechter ging met het bouwwerk. Er zaten bijvoorbeeld scheuren aan de binnenkant van de stenen die naar buiten zijn gekomen.

Onderhoudsbeurt

De gemeente Amsterdam geeft het monument daarom een flinke onderhoudsbeurt. Het topje is eraf gehaald en afgedekt zodat de scheuren kunnen worden bijgewerkt.

1996

Er is geen risico op omvallen of instorten. En het was ook wel weer tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Dat gebeurt gemiddeld ééns in de twintig jaar en de laatste keer was in 1996. Na het definitieve herstel wordt de deksteen teruggeplaatst zodat er geen risico op verdere schade is.

Dodenherdenking

Het Nationaal Monument werd ontworpen door architect J. Oud en op 4 mei 1956 op de Dam in Amsterdam onthuld. Dat was ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Bij het monument wordt ieder jaar de Nationale Dodenherdenking gehouden op 4 mei.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben geen robot

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps