Amazone

Triest record Amazone: meeste ontbossing in 15 jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Verdrietig nieuws over het Amazone-regenwoud. In het Braziliaanse gebied gaan met rap tempo grote stukken bos verloren. Onderzoekers hebben berekend dat er tussen augustus 2020 en juli 2021 de meeste ontbossing is geweest in vijftien jaar.

De Amazone is bijna net zo groot als heel Australië. Er staan zoveel bomen die zuurstof leveren, dat het regenwoud ook wel 'de longen van de aarde' wordt genoemd. Maar er staan steeds minder bomen in het woud. Dat komt door illegale houthakkers. Ook wordt veel bos verbrand door boeren, die de grond gebruiken voor hun gewassen en vee.

Controle

Een groot deel van het probleem is de controle in dit enorme gebied. De Braziliaanse president Bolsonaro heeft bezuinigd op de organisaties die dat moesten doen. Onderzoekers hebben vanuit de ruimte, met satellieten, bekeken hoe het met het enorme woud gaat. Zij zagen dat tussen 2020 en 2021 zo'n 13.235 vierkante kilometer bos verloren is gegaan in het Amazonegebied. Dat is ongeveer het gebied van de Nederlandse provincies Noord-Holland, Gelderland en Brabant bij elkaar.

2028

Sinds Bolsonaro president van Brazilië is, zijn er elk jaar grotere stukken bos uit het gebied verdwenen. Veel mensen zijn daar boos over, want de ontbossing is slecht nieuws voor de natuur. En ook voor de inheemse mensen die er wonen. Zij hebben steeds minder gebied om te kunnen leven. Op de VN-klimaattop in Glasgow deze maand, heeft de Braziliaanse regering beloofd de ontbossing in 2028 te stoppen. Milieuorganisatie Greenpeace vindt dat veel te laat.

Anderen lazen ook: De Amazone staat meer in brand dan ooit

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook