Boom van het jaar 2018

'Troetel-eik' uitgeroepen tot Boom van het Jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De ouwe reus staat op de middenberm, ingeklemd tussen twee snelwegen bij Ulvenhout. Dagelijks zoeven duizenden auto's langs hem heen. Gisteren werd hij uitgeroepen tot 'Boom van het jaar'. Het slechte nieuws is dat deze eik in 2020 waarschijnlijk gekapt wordt. De A58 moet breder worden en daarom is er voor de boom geen plaats meer.

De verkiezing 'Boom van het jaar' was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. In totaal stemden 2834 mensen op de 'Troeteleik', zoals-ie ook wel liefkozend wordt genoemd. Het is een duidelijke overwinning: nummer twee, de zogeheten 'Troostboom' bij Heerlen, kreeg maar 1858 stemmen.

Naast deze titel maakt de eik ook nog kans op de titel 'Europese boom van het jaar'.

Oprijlaan

De eik werd meer dan honderd jaar geleden geplant op de oprijlaan van het verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd aangelegd, mocht-ie blijven staan. 

Nu lijkt zijn einde in zicht. De weg verbreden zonder de eik te kappen, zou zo'n 3,5 miljoen euro kosten. En dat geld is er volgens de regering niet. Gelukkig heeft de 'troeteleik' veel fans. Zij hebben al 3.000 handtekeningen opgehaald tegen de kap.

Anderen lazen ook: Dit is waarom bomen van mierenpoep en -plas houden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook