ANP

Tropische temperaturen: records gaan eraan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Loop je ook te puffen en te zuchten van het warme weer? Niet zo gek! Het is zelfs zó warm dat er records worden verbroken.

‘De normale temperatuur voor eind juli is zo’n 23 graden’, vertelt Ben Lankamp, weerman bij Weerplaza. ‘Daar zitten we flink boven de laatste tijd. Op veel plekken is het meer dan tien graden warmer dan normaal.’ Volgens hem is deze lange warme periode best bijzonder. 'Sinds eind juni komt de temperatuur elke dag boven de 20 graden uit. Dat is sinds 1901 nog maar een paar keer gebeurd.' 

Hittegolf

Deze week is het tropisch in Nederland! Sinds donderdag is er een landelijke hittegolf. Daarvoor moet het vijf dagen achter elkaar meer dan 25 graden zijn, waarvan drie dagen meer dan 30 graden. De hittegolf is weer voorbij als de temperatuur overdag onder de 25 graden blijft. Voorlopig lijkt dat niet te gebeuren.

ANP

Records

Het zomerweer is zo bijzonder dat er waarschijnlijk een aantal records worden verbroken.
- Het is niet alleen heel warm, maar ook heel droog. Omdat het de laatste weken veel te weinig heeft geregend, is er een gemiddeld tekort van 250 liter per vierkante meter! Het regentekort is (als je kijkt tot nu) al groter dan in 1976. Grote kans dat we dat record binnenkort verbreken. 
- Deze week was het ook 's nachts warm. Donderdagnacht werd zelfs de warmste nacht ooit gemeten. Bij meetstation De Bilt werd het niet koeler dan 23,6 graden.
- Van de warmste nacht naar de warmste dag? Het kan zomaar dat het dag-record ook wordt verbroken. Het oude record komt uit 1944. In het Gelderse Warnsveld werd toen 38,6 graden gemeten. 

Anderen lazen ook: IJsjes voor tijgers en apen in Amersfoort.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik loop inderdaad te puffen van de hitte Vraagtzichaf Blij *dui Juichen Duimomhoog Rentweg Oeps Vraagtzichaf Duimomlaag Juichen Duimomhoog Blij * Blij Blij Blij Vraagtzichaf Blij Blij Juichen Juichen Rentweg Oeps Oeps Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.