Foto Martijn Beekman

Trots en teleurstelling: zo reageerden lijsttrekkers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

VVD-lijsttrekker Rutte 'sprong van de bank en is supertrots'. D66-lijsttrekker Sigrid Kaag sprong zelfs op tafel van blijheid. Maar niet iedereen is tevreden. Een paar reacties van lijsttrekkers op de voorlopige verkiezingsuitslagen.

Mark Rutte van VVD (van 33 naar 35 zetels)

De VVD won deze verkiezingen dik. De partij komt straks met 35 mensen in de kamer en Rutte blijft de komende jaren waarschijnlijk onze minister-president. Rutte is 'supertrots' dat zijn partij voor de vierde keer achter elkaar won. Hij sprong zelfs van de bank toen hij de uitslag hoorde, liet hij weten. Hij heeft zin om verder te gaan. 'De agenda die voor ons ligt is enorm', zei hij. Volgens hem moeten de klimaatcrisis en de problemen in de woningmarkt de komende jaren aangepakt worden.

Foto: ANP

Sigrid Kaag van D66 (van 19 naar 24 zetels)

D66 deed het heel goed. Zij verzamelden zó veel stemmen, dat ze straks met 24 mensen in de Tweede Kamer komen. Niet zo gek dus, dat lijsttrekker Sigrid Kaag heel blij was toen ze dat hoorde. Ze sprong zelfs juichend en dansend op tafel. 'Het is gelukt', zei ze in een toespraak. 'Deze uitslag legt een grote verantwoordelijkheid op D66 en op mij.' Kaag wil samenwerken met Rutte, maar het moet dan wel 'eerlijker en groener'.

Geert Wilders van PVV (van 20 naar 17 zetels)

De PVV is niet langer de grootste partij na de VVD. Zij zijn ingehaald door D66, maar Wilders is nog steeds trots. 'Ik had op wat meer gehoopt, maar we laten ons PVV-geluid de komende jaren met veel kracht horen.' Wilders liet ook al weten waarschijnlijk niet te gaan regeren met de VVD en D66. Toch is hij heel blij dat hij straks met veel mensen die regering stevig aan de tand mag voelen.

Foto: ANP

Wopke Hoekstra van CDA (van 19 naar 15 zetels)

Bij het CDA waren gisteravond niet veel blije politici te spotten. Zij moeten namelijk vier zetels inleveren. Lijsttrekker Wopke Hoekstra baalt. 'Het is een zeer teleurstellende uitslag. Dit zijn minder zetels dan we hadden verwacht.' 

Foto: ANP

Jesse Klaver van GroenLinks (van 14 naar 7 zetels)

GroenLinks levert veel zetels in. De partij wordt gehalveerd in de Tweede Kamer en dat noemt lijsttrekker Klaver 'pijnlijk'. Toch voelt hij zich niet verslagen. 'Winnen en verliezen hoort bij de politiek.'

Foto: ANP

Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren (van 5 naar 6 zetels)

De Partij voor de Dieren hoopte vooraf op bijna het dubbele, maar sleepte zes zetels binnen. Dat is eentje meer dan tijdens de vorige periode. En daar is lijsttrekker Esther Ouwehand blij mee. 'Dit is een mooie uitslag. We hebben met een klimaatcrisis te maken. Dat vraagt erom dat we minstens even groot blijven.'

Foto: ANP

Verder ging de SP van 14 naar 9 zetels, de PVDA blijft op 9, FvD ging van 2 naar 8, ChristenUnie blijft op 5, JA21 krijgt 4 zetels, SGP blijft op 3, Nieuwkomer VOLT krijgt 3 zetels,  DENK ging van 3 naar 2, 50PLUS ging van 4 naar 1 en BIJ1 en BBB komen voor het eerst in de kamer met 1 zetel. Dit zijn voorlopige uitslagen, dus het aantal zetels kan nog wat veranderen.

Anderen lazen ook: Kinderen kiezen voor meer groen en gelijkheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps