Trump heeft het document getekend waarmee hij uit de Iran-deal stapt  Foto EPA

Trump blaast wapenafspraak met Iran op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

'Ik stap uit de Iran-deal', zei president Trump dinsdagavond. Groot nieuws, want zijn besluit kan grote gevolgen hebben. Voor de VS, Europa én Iran. Drie vragen over deze deal.

1. Wat is het voor een deal?

Jarenlang hadden ze er ruzie over. Jullie maken stiekem kernraketten in jullie kerncentrales, zeiden de VS en andere westerse landen. Nee hoor daar wekken wij energie op en maken we medicijnen, zei Iran. Maar het land wilde dat niet laten controleren. Dan gaan we voor straf geen zaken meer doen met Iran, zeiden de VS en bondgenoten. Daardoor ging het economisch minder goed met Iran.

In 2015 lukte het Obama (toen president van de VS) om afspraken te maken. Iran zou controles in de kerncentrales toestaan. En de andere landen gingen weer zaken doen met Iran. De deal was geboren. Veel mensen waren blij. Iraniërs gingen feestend de straat op. De wereld zou veiliger worden, want minder kernwapens. En het zou beter gaan met de Iraniërs, want meer handel.

Ook in Iraanse kranten is het besluit van Trump voorpaginanieuws  Foto EPA

2. Waarom wil Trump dan stoppen?

Trump denkt dat Iran toch stiekem kernwapens maakt. Waarom hij dat denkt en welke bewijzen hij heeft, vertelde hij niet. Hij vindt dat de controles en de afspraken strenger moeten worden. Waarschijnlijk probeert hij de druk op te voeren door de geen-handel-straf weer in te voeren.

Trump geeft Amerikaanse bedrijven een paar maanden de tijd om de banden met Iran te verbreken. Dan stopt de handel in olie, staal, aluminium en kolen. Israël en Saudi-Arabië (aartsvijanden van Iran) denken ook dat Iran kernraketten maakt. Ze zijn blij met het besluit van Trump.

3. Hoe reageren de andere landen?

Niet verbaasd. Trump zegt al tijden dat hij de Iran-deal de slechtste beslissing uit de Amerikaanse geschiedenis vindt. Maar teleurgesteld zijn ze wel, de andere landen die ook in de deal zaten. Dat zijn Rusland, China, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Zij staan nog wel achter de afspraak.

Ze zeggen dat de controles streng genoeg zijn en dat er geen aanwijzingen zijn dat Iran toch aan wapens zit te werken. Zij willen de banden met Iran graag goed houden. Iran zelf lijkt dat ook te willen. Volgende week steken de EU-landen de koppen bij elkaar om te beslissen wat ze nu gaan doen.

Anderen lazen ook: Week vol ruzie tussen Noord-Korea en VS.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Waarom moet trump altijd zulke idiote dingen doen?

Super stom die deal zorgt er toch voor dat Iran geen kern wapens meer maakt? Wil meneer Trump die dan wel ??? Oeps snap niks van die man.....

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps