Foto ANP

Trump kan ontslagen worden door rechtszaak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Spannende tijden in Amerika. Volgende maand begint er een rechtszaak waarmee president Trump ontslagen kan worden. Trump is pas de derde Amerikaanse president ooit die dit overkomt.

Wat is er aan de hand?

De zaak gaat over een telefoongesprek dat Trump gehad zou hebben met de Oekraïense premier Volodomyr Zelensky. De president zou hem gevraagd hebben nare berichten te verspreiden over zijn tegenstander Joe Biden. Afgelopen weken zijn een heleboel diplomaten, politici en andere getuigen ondervraagd over dit telefoongesprek.

Waarom doet Trump zo onaardig tegen Biden?

Bij de presidentsverkiezingen volgend jaar is Biden waarschijnlijk zijn grootste tegenstander. Trump beweert dat de zoon van Biden schimmige geldzaken doet met bedrijven in Oekraine. Maar daar is nooit bewijs voor gevonden. Tegenstanders van Trump denken dat hij wilde zorgen voor extra roddels omdat hij dan meer kans zou hebben herkozen te worden. Maar een land onder druk zetten om je concurrent dwars te zitten, mag natuurlijk niet.

Een president afzetten, kan dat in Amerika?

Ja, dat kan als een president iets heel ergs gedaan heeft. Dan komt er een speciale politieke rechtszaak, dat heet impeachment. Dat is wat nu gaat gebeuren. Maar volgende maand moet er na die rechtszaak in de Senaat (een soort Eerste Kamer) gestemd worden over het ontslaan van Trump. En omdat Trumps partij daar de grootste is, is de kans klein dat de meerderheid van de Senaatsleden voor ontslag kiest.

Hoe ziet die zaak er volgende maand uit?

De zaak lijkt op een gewone rechtszaak, met aanklagers, advocaten, een rechter en een jury. Iedereen mag zijn zegje doen en aan het eind stemmen de leden van de Senaat over de uitkomst. Hoe lang de hele zaak gaat duren is nog onduidelijk. Dat kan een paar dagen zijn, maar ook een paar weken.

En wat vindt Trump er zelf van?

Die is boos. Volgens de president zelf is het allemaal onzin en heeft-ie niks verkeerd gedaan. Hij vindt het een schande dat zijn tegenstanders van de Democratische Partij hem zo dwars proberen te zitten. Hij noemt het een ‘heksenjacht’ en ‘intimidatie’.

Anderen lazen ook: Gluren bij de Trumps: Witte Huis versierd voor kerst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vi d het raar ook als hij het niet heeft gedaan, maar als hij het wel gedaan heeft snap ik het niet. Ik zou het niet doen en ik vind het raar dat er dan meteen een rechtzaak komt.

Yes! Blij Duimomhoog Sorry, Trump maar ik heb je nooit echt leuk gevonden.( Niet scheldend bedoeld.) *sorry Trump*

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.