groente verbouwen op zilte grond onderzocht door Ziltproefbedrijf op Texel

Tuin van de toekomst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Wat eet jij vanavond? Best een belangrijke vraag. Maar vandaag op Wereldvoedseldag, gaat het over nóg belangrijkere vragen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat niemand meer honger heeft? Door genoeg eten te verbouwen, maar hoe doe je dat als de aarde te zout, te nat of juist te droog is? Kira (10) uit Joure ging op onderzoek uit.

Bij Zilt Proefbedrijf Texel onderzoeken ze welke groentes het beste groeien op zoute grond. Kira vraagt meteen maar haar belangrijkste vraag aan onderzoeker Arjen de Vos: ‘Wat is nou eigenlijk het probleem van zoute grond?’ Arjen legt uit dat overal op de wereld de aarde steeds zouter wordt. ‘Niet alleen in landen aan zee, maar ook in gebieden waar vaak overstromingen zijn of het heftig regent. In al het water zit zout, soms veel, soms een klein beetje. Water verdampt, maar het zout blijft achter in de bodem. En hoe langer en vaker dat gebeurt, hoe zouter de aarde wordt. Dit heet verzilting.'

Paarse bloemkool

Arjen: 'De meeste boeren denken dat er niets groeit op zilte grond en grote stukken aarde worden daarom niet meer gebruikt voor landbouw. Zonde! De paarse bloemkool en sommige soorten aardappels groeien bijvoorbeeld prima op zoute grond!’

In het filmpje hieronder leidt Kira je rond op Zilt Proefbedrijf. In de papieren Kidsweek van donderdag 19 oktober staat de hele reportage en lees je ook met welke slimmigheden je toch groente kunt verbouwen op te natte of te droge grond.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Tessa (9): 'Verbouw eten op je dak' of Eet je meer worteltjes als jouw idolen ze ook eten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps