Foto ANP

Turkije valt Syrië binnen: wat is er aan de hand?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Turkije is woensdagavond begonnen met het bombarderen van buurland Syrië. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Trump eerder deze week besloot om het Amerikaanse leger weg gaat halen in die regio. Wat is er aan de hand? Vier vragen mét antwoorden.

1. Waarom zat het Amerikaanse leger daar?

Afgelopen jaren is er in dat gebied hard gevochten om terreurorganisatie IS te verslaan. De Verenigde Staten hebben daarbij geholpen. IS is nu zo goed als verslagen en de Amerikaanse militairen zijn er vooral nog druk met het bewaken van de grenzen en de kampen waar IS’ers gevangen zitten.

2. Logisch dan toch dat Trump het leger nu weg haalt. De klus is toch klaar?

Niet helemaal, want in het gebied speelt nog iets anders. Er wonen veel Koerden, een volk zonder eigen land. Bij het vechten tegen IS zijn de Koerden heel belangrijk geweest. Ze hebben volop meegevochten. De VS heeft in ruil daarvoor beloofd de Koerden in het gebied te beschermen. Maar die belofte wordt nu dus verbroken. En daar zijn veel mensen boos over.

3. En wat heeft Turkije daar dan mee te maken?

Tussen Turkije en het Koerdische volk is al heel lang ruzie. Een deel van de Koerden vecht met geweld voor een eigen land dat deels in Turkije zou komen te liggen. Afgelopen jaren zijn er regelmatig aanslagen in Turkije geweest door Koerdische strijders. De Koerden die in Noord-Syrië wonen, zijn door de Amerikanen goed getraind. Ze hebben ook wapens gekregen om IS te verslaan. Turkije is nu bang dat de Syrische Koerden zich nu aansluiten bij de Turkse Koerdische krijgers. Daarom jaagt president Erdogan ze het liefst zo ver mogelijk weg.

4. En nu?

Meteen toen president Trump had verteld dat hij zijn leger weg zou halen, kondigde president Erdogan aan dat hij dan Syrië zou gaan aanvallen. En inderdaad. De eerste Amerikaanse soldaat was nog niet weg of de bombardementen begonnen. Het Turkse leger had de afgelopen maanden duizenden militairen en tanks naar de grens met Syrië gestuurd als voorbereiding op de aanval. Turkije wil een gebied veroveren van 40 kilometer breed en 480 kilometer lang. In dat gebied zouden dan wel twee miljoen vluchtelingen uit Syrië mogen wonen, maar geen Koerden.

Anderen lazen ook: Hoe zit het met Syrië?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dit is echt oneerlijkk Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.