Foto: Shutterstock

Turkmenistan wil 'Poort naar de hel' laten blussen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Veel toeristen nemen graag een kijkje bij een enorme brandende krater in het Aziatische land Turkmenistan. Vanwege de vlammen wordt de krater van Derweze ook wel 'de poort naar de hel' genoemd. De toeristen die het brandende gat nog willen zien moeten snel zijn, want de president wil de krater binnenkort laten blussen.

In 1971 waren onderzoekers op zoek naar gas in de grond, toen ze een grote ondergrondse ruimte vonden. Tijdens hun onderzoek stortte de bodem in en bleef een groot gat van 70 meter breed en twintig meter diep over. Uit dat gat kwamen giftige gassen vrij. Omdat dat heel ongezond is, besloten ze het gat in brand te steken. Zo konden die gassen zich niet verspreiden. Al die jaren is het vuur om die reden niet geblust en dat ziet er volgens veel toeristen indrukwekkend uit. 

Vuur doven

Hoewel er dus veel toeristen speciaal naar het gebied komen, wil president Goerbangoely Berdimoechamedov toch onderzoeken of hij vuur in de krater binnenkort kan laten doven. Volgens hem zijn de vlammen namelijk óók vervuilend voor de natuur en de mensen die in het gebied wonen. Daarom laat hij wetenschappers een andere manier bedenken om de giftige stoffen tegen te houden. Of dat ook echt gedaan wordt is nog maar de vraag. De president had dit plan twaalf jaar geleden namelijk ook al eens.

Foto: Shutterstock

Anderen lazen ook: Goed neushoornnieuws uit Nepal.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook