Gelovige moslims vieren ramadan thuis met het gezin en volgen online diensten. ANP JEROEN JUMELET

Tweede ramadan tijdens corona: wat wordt er gevierd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De ramadan is vandaag begonnen. Een belangrijke periode voor moslims wereldwijd. Maar waarom eigenlijk? En welke rol speelt corona?

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf in deze periode te 'zuiveren'. Dat doen ze door te vasten. Dat betekent: niet eten en niet drinken zolang het licht is. Dat betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden.

Schoon

Veel moslims geloven dat door overdag zo’n dertien uur niet te eten, hun lijf de kans krijgt om zichzelf van binnen schoon te maken. Bovendien moet je sterk zijn om niet toe te geven aan je honger. Daarmee laat je ook zien dat je je geloof serieus neemt.

Gezellig

Ramadan is normaal gesproken ook een gezellige maand. Na een dag vasten komen families dan met vrienden, buren en familie bij elkaar om lekkere dingen, zoals toetjes en baklava te eten. Dat kan dit jaar voor de tweede keer niet. Moslims bidden ook extra veel tijdens de ramadan. De moskee is, anders dan vorig jaar, nu wel open. Er worden wel een stuk minder mensen toegelaten dan normaal. Het eind van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest.

Anderen lazen ook: Emira (9) deelt cupcakes uit tijdens Ramadan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook