Foto: ANP
uitgelegd

Uitgelegd: het prijsplafond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Eindelijk is er nu een keer goed energienieuws. Iedereen krijgt in november en december 190 euro korting op zijn energierekening. En daarna komt er een prijsplafond. Fijn! Maar eh, wat is dat eigenlijk?

Wat gaat er veranderen?

Vanaf januari komen er vaste, lagere prijzen voor gas en elektriciteit. Als je niet te veel verbruikt tenminste. Een prijsplafond heet dat.

Wat betekent dat?

Gas mag straks niet meer dan 1,45 euro per kuub kosten. Als je minder dan 1200 kuub per jaar gebruikt tenminste. Boven het 'plafond' van 1200 kuub betaal je meer. Een kuub is een maat. Stel je hebt een kubus van een meter hoog, een meter breed en een meter lang. En die vul je helemaal met gas. Dan heb je één kuub. 

En hoe zit het met elektriciteit?

Elektriciteit  mag straks niet meer duurder zijn dan 0,40 euro per kWh. Dat geldt tot 2900 kWh. Dat is wat een gemiddeld gezin ongeveer gebruikt in een jaar. Als je meer gebruikt, moet je veel meer gaan betalen. 

Kunnen we nu stoppen met besparen?

Nee, de prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. En het is natuurlijk ook duurzamer om zo min mogelijk gas en elektriciteit te gebruiken.

Hoe kun je helpen om te besparen?
Douche korter én minder vaak
Zet de verwarming uit op je kamer, als je daar niet bent
Houd de deuren dicht
Houd samen een speurtocht in huis en dicht tochtplekken met tochtstrips
Kijk met elkaar of je alle gloeilampen kunt vervangen voor LED-lampen
Draag dikke kleren, zodat de verwarming nóg een graadje lager kan

Deze tips komen van Milieu Centraal

Anderen lazen ook: Waarom moet de verwarming lager?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook