Goudjakhals. Beeld Shutterstock

Uniek: boer spot (en filmt) goudjakhals in Groningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een filmpje met daarop een goudjakhals: nooit eerder werd zoiets gemaakt in Nederland. Toch lukte het een Groningse boer vorige week. Het is pas de vijfde keer dat de goudjakhals in ons land is gezien.

De goudjakhals wordt ook wel het kleine neefje van de wolf genoemd. Het roofdier is groter dan een vos en heeft hoekige wangen en een spitse snuit. De goudjakhals is schuw en een meester in verstoppen, maar toch is het een boer gelukt bewegende beelden van hem te maken (hier zie je 'm hupsen!). 

Thuis of toerist?

Deskundigen weten niet zeker of het dier van het gebied zijn thuis heeft gemaakt of gewoon even de toerist uithangt. Goudjakhalzen komen normaal gesproken voor in het zuidoosten van Europa, maar we weten wel dat de diersoort steeds verder onze kant oprukt. In Duitsland zijn ze al tientallen keren gezien. In Nederland is het dier nu zo'n vijf keer gespot.

Dieet: klein wild

De goudjakhals eet vooral klein wild, zoals hazen, muskusratten en beverratten. Het dier zal niet zo snel op jacht gaan naar grotere dieren zoals schapen, zoals z'n grote neef wolf. Als -ie zich echt in Nederland vestigt zou dat wel eens fijn kunnen zijn voor boeren, die daardoor minder last zouden hebben van dieren die hun oogsten wegknagen.

Anderen lazen ook: Bijzonder: goudjakhals gespot in Nederland

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook