ANP

Uniek groot en gezond koraal ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Goed nieuws uit het Great Barrier Reef! Daar is een enorm stuk koraal gevonden dat hartstikke gezond blijkt te zijn. Onderzoekers noemen het een ‘opsteker’ in al het negatieve nieuws over het koraalrif. 

Het bijzondere koraal behoort tot de zogenoemde Porites soort en is waarschijnlijk tussen de 421 en 438 jaar oud. Maar ondanks die hoge leeftijd is het stuk nog steeds kerngezond zeggen onderzoekers. Hartstikke bijzonder, omdat veel koraal in het Great Barrier Reef verbleekt en zwak is.

Levend koraal

Het koraal is ontdekt door een groepje snorkelaars. Die moesten voor de vondst 7,4 meter onder het wateroppervlak duiken. Daar vonden ze de joekel met een diameter van ongeveer 10 meter. Het enorme stuk bestaat voor 70 procent uit levend koraal. De rest van de grote bol zijn stukjes spons, levend koraalgesteente en macro-algen.

Great Barrier Reef

Het gaat al lang niet goed met het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld bij Australië. Vanwege de klimaatverandering warmt de temperatuur van het zeewater steeds meer op. Hierdoor verbleekt het rif of sterft het zelfs af. Een andere grote bedreiging zijn zeesterren: de dieren eten het koraal op en richten veel schade aan. Ook natuurgeweld als cyclonen en tyfoons zijn slecht voor het rif.

De foto boven dit artikel is van een ander Porites-koraal. Wil jij dit stuk koraal zien? In onderstaand bericht staat een foto én een link naar een video van de Porites.

Anderen lazen ook: Koraalbedekking Great Barrier Reef sterk afgenomen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook