Jeniah tijdens de workshop. Foto Laure van Rooij.

Upcycling: zo geniet jij langer van je kleding

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoe tover je een oud, suf kledingstuk om tot iets waar je weer blij van wordt? Jeniah (12) uit Rotterdam leerde het tijdens een workshop. ‘Weggooien is hartstikke zonde.’ 

‘Ik houd erg van naaien’, vertelt Jeniah. ‘Ik maak veel scrunchies.’ Kleren maken probeert ze soms ook. ‘Dan wil ik oude dingen een make-over geven, maar dat lukt niet altijd. Dus ik wilde weleens oefenen.’ En dat kon op een H&M-workshop over het leuker en mooier maken van oude kleding. Upcycling noemen ze dat.

‘Ik had een oud gestreept shirt meegenomen. Ze hadden daar een rek vol kleding. Daar koos ik een blouse met bloemen uit.’ Daarna maakte Jeniah een schets van haar ‘nieuwe’ kledingstuk: een combi van de twee oude. ‘Toen kregen we uitleg over de naaimachines. De mouwen en de onderkant van de blouse hebben we aan mijn oude shirt genaaid. Ik ben er superblij mee.’ Jeniah vond het tof dat ze veel zelf mocht doen. ‘Ik kreeg wel hulp, maar alleen als ik vastliep.’ Jeniah in haar nieuwe creatie

Meer maken 

Jeniah, die later ontwerpster wil worden, heeft haar creatie al twee keer aan gehad (zie foto rechts). ‘Het voelde heel fijn. Kleren weggooien vind ik zonde. Steeds nieuwe dingen kopen is vervuilend. Ik ga voor een naaimachine sparen en meer dingen maken. Door kleren opnieuw te dragen help je de aarde een beetje.’ 

Kleding-hacks

Online geeft de kledingwinkel ook hacks (tips) over je je kleding en spullen langer goed houdt. Een paar leuke:

#1

Schoenen die je veel draagt, kunnen gaan stinken. Iew. Gooi ze niet in de wasmachine! Verse, droge theezakjes in je sneakers zuigen de geur op.

#2

Dat ellendige achterkantje van je oorbel (weer) verloren? Geen paniek. Je hebt vast een gummetje in je etui. Gebruik een stukje daarvan als achterkantje (die van de bovenkant van een potlood zijn perfect qua grootte!) en je oorbel blijft weer zitten.

#3

Te kleine schoenen? Natte sokken zijn je beste vriend. Loop ermee in de schoenen totdat de sokken gedroogd zijn. Een beetje viezig misschien, maar als het goed is heb je daarna wel (een beetje) extra ruimte.  
 
Vanaf februari zijn er upcycling-workshops in H&M-winkels in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Breda. Meer informatie vind je in hun app. De foto bovenaan dit stuk is gemaakt door Laure van Rooij.

Anderen lazen ook: Gratis naar school in ruil voor 20 stuks afval.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook