Foto: ANP

Utrecht betaalt wijziging 'slavernij-achternaam'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De gemeente Utrecht biedt vandaag excuses aan voor haar rol in het slavernijverleden. Inwoners van de stad kunnen nu ook hun achternaam laten veranderen als die te maken heeft met die tijd.

Utrecht wil samen met de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al langer dat zulke achternamen makkelijker kunnen worden aangepast. Dat gaat bijvoorbeeld om namen die in die tijd zijn ontstaan, zoals de namen Vriesde, Kenswil en Bladheuvel. Zulke namen doen soms pijn, omdat het mensen eraan herinnert dat hun voorouders tot slaaf gemaakt werden.

Excuses

Landelijk moeten er eerst regels worden gemaakt om de namen te veranderen. Daar wil de gemeente Utrecht niet meer op wachten en daarom vergoeden ze tot die tijd de kosten voortaan zelf. Vandaag heeft de stad ook excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Ze zeggen sorry voor het aandeel van het stadsbestuur in die tijd. Vorig jaar boden Rotterdam en Amsterdam ook al hun excuses aan.

Niet zomaar

Je kunt in Nederland niet zomaar je achternaam aanpassen. Daar zijn allemaal strenge regels voor en kan alleen als je kunt laten zien dat je last hebt van je naam. Het is ook niet gratis, je betaalt normaal 835 euro. In Utrecht wordt het dus gratis als je naam te maken heeft met de slavernij.

Anderen lazen ook: Rotterdam gaat straatnamen uitleggen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook