Maxima met vader Jorge Zorreguieta

Vader van koningin Máxima overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Verdrietig nieuws voor de koninklijke familie. Jorge Zorreguieta (89), de vader van koningin Máxima, is dinsdag overleden.

Zorreguieta was al jaren ernstig ziek, hij had een zeldzame vorm van kanker.

Afscheid

Maxima was afgelopen weekend al in Argentinië om haar vader te bezoeken. Binnenkort is de begrafenis. Niet alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen daarbij zijn, ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane (zie foto hiernaast) nemen dan afscheid van hun opa.

Negatief

De vader van Máxima kwam in Nederland soms negatief in het nieuws vanwege zijn werk. Hij werkte als politicus voor de Argentijnse regering. Die stond toen (1976 tot en met 1981) onder leiding van Videla. Een berucht dictator. Iedereen die tegen Videla was werd ontvoerd en vermoord. In zes jaar tijd zijn er meer dan 30.000 mensen verdwenen. In 1985 werd Videla hiervoor veroordeeld tot levenslang.

Zelf heeft Máxima’s vader altijd ontkend dat hij verantwoordelijk was voor de wandaden. Toch denken veel mensen dat hij er van geweten móet hebben. 

Huwelijk

Vanwege zijn verleden was Jorge Zorreguieta niet welkom op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002. De regering in Nederland wilde niet dat hij er bij was. Ook tijdens de troonswisseling (2013) was de Argentijn niet welkom.

Dat betekende niet dat de vader van Máxima nooit naar Nederland kwam. Zo was hij bijvoorbeeld aanwezig bij de doop van de drie prinsessen en bij de veertigste verjaardag van Máxima.

Doop prinses AmaliaJorge Zorreguieta (links) bij de doop van prinses Amalia (2004).

Jorge Zorreguieta bij Maxima's 40e verjaardagJorge Zorreguieta (vooraan rechts) bij de 40e verjaardag van koningin Máxima (2011).

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: René (9) schrijft liefdesbrief naar prinses Ariane (en krijgt antwoord) of Koningin opent kinderrestaurant.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps