ANP Jean-Pierre Jans

Valsspelers aangepakt op schaaktoernooi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

In Wijk aan Zee is vandaag één van de grootste schaaktoernooien ter wereld begonnen. Nu hebben de mensen die het toernooi organiseerden extra maatregelen genomen tegen valsspelers. 

Het jaarlijkse schaaktoernooi in Wijk aan Zee is één van de grootste schaaktoernooien ter wereld. De organisators nemen maatregelen tegen valsspelers doordat er vorig een beroemde schaker door de mand viel: Hans Niemann

Kort schaakpotje

Op negentienjarige leeftijd kon Niemann al schaken als de beste. Met gemak won hij al zijn partijen tegen grootmeesters. Maar toen hij een online-toernooi speelde tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen, staakte de Noorse grootmeester het toernooi al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Carlsen vertrouwde Niemann niet en beschuldigde hem van valsspelen.

Valsspeler

Een grote Amerikaanse schaakwebsite begon een groot onderzoek tegen Niemann. Daaruit bleek dat hij in meer dan honderd potjes vals zou hebben gespeeld. Hoe hij dat precies gedaan had, is nog onduidelijk. Er loopt nu groot onderzoek naar de jonge schaakspeler. Waarschijnlijk hielp een computer hem zijn volgende zet te bepalen. 

Metaaldetector

Nu moeten de deelnemers van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee zich dus aan nieuwe regels houden. Voordat de getalenteerde schakers naar de zaal mogen, moeten ze eerst door een metaaldetector. Zo kunnen ze geen chips of andere luisterapparaatjes naar binnen smokkelen.

Tijdens het spel

Normaal gesproken werd het schaaktoernooi in Nederland live uitgezonden. Maar nu wordt elke zet een kwartier later uitgezonden. Zo kunnen kijkers thuis niet stiekem de schakers helpen. Ook mag het publiek geen telefoon meenemen en is er een extra scheidsrechter. Die houdt de deelnemers met haviksogen in de gaten. 

Geld verdienen

Met schaken op hoog niveau valt veel geld te verdienen, soms wel duizenden euro's per potje. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom sommige schakers sjoemelen met het spel. Met de nieuwe regels hopen de organisatoren het een stuk moeilijker te maken voor de valsspelers. 

Anderen lazen ook: Jonge schaker speelt vals. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps