Zonnepanelen op het Vaticaan

Van Noorwegen tot Jordanië: paleizen steeds groener

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

De wens van de Zweedse koning, Carl Gustaf, komt uit: hij krijgt zonnepanelen op het dak van zijn paleis. Deze groene gasten gingen Gustaf voor:

  • Koning Harald

  • Bij koning Harald van Noorwegen verscheen vorig jaar een ideeën (spaar)lampje boven zijn hoofd: hij besloot zijn paleis in Oslo milieuvriendelijker te maken. Het dak van de noordelijke vleugel van het paleis werd bedekt met zonnepanelen. Die panelen zijn een test om te kijken of het paleis in de toekomst helemaal op zonne-energie kan draaien.


Paus Franciscus

Op het dak van de audiëntiezaal van de paus in Rome liggen 2000 zonnepanelen. De paus kan zijn gasten dus welkom heten in een duurzaam gebouw. De vorige paus, Benedictus XVI, vond duurzaamheid erg belangrijk. Hij had zelfs de bijnaam ‘de Groene Paus’. Ook de huidige paus, Franciscus de eerste, is erg blij met de zonnepanelen.

Queen Elizabeth

The Queen, oftewel Elizabeth ll van het Verenigd Koninkrijk, was in het begin van haar carrière niet zo bezig met duurzaamheid. Maar de afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in duurzame energie en dat blijft niet alleen bij denken: de koningin liet alle lampen in het paleis vervangen door spaarlampen, de keuken van het paleis serveert zoveel mogelijk groente uit eigen moestuin (bemest met poep uit eigen stal!) en het buitenkasteel van de koninklijke familie heeft zelfs een eigen mini hydro-electrische energiecentrale. 

Prins Hassan bin Talal

Misschien wel een van de belangrijkste onder de groene grote namen is prins Hassan bin Talal, de broer van de vorige koning van Jordanië. Hij kreeg veel onderscheidingen voor zijn inzet voor het milieu en wordt door de Verenigde Staten 'Kampioen voor de Aarde' genoemd omdat hij veel doet om fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas) af te schaffen. Ook is Hassan al sinds 1967 bezig met enorme zonneprojecten in Noord-Afrika.

Anderen lazen ook: 11 duurzame tips op dag van de duurzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps