ANP

Vanaf volgend jaar statiegeld op blikjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Inleveren maar! Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes fris, bier en water. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten.

Het nieuwe besluit betekent dat iedereen voortaan zijn blikjesafval kan inleveren in de supermarkt. Voor elk ingeleverde blikje krijg je vijftien eurocent statiegeld. Tot nu toe werden alleen grote frisdrankflessen en kratjes bier ingenomen. 

Zwerfafval

De afgelopen jaren werd er veel gediscussieerd over het nieuwe plan. Makers van de blikjes konden het statiegeld lange tijd tegenhouden door te beloven dat er minder zwerfafval in de natuur zou belanden. Dat mislukte: de afgelopen jaren namen de blikjes in de natuur juist toe. De hoogste tijd om statiegeld te heffen, vond de Tweede Kamer.

Wist je dat er jaarlijks zo’n twee miljard blikjes worden verkocht? Daarvan belanden er ongeveer 150 miljoen in de natuur. Dat zijn 25 zwembaden vol blikjes!

Anderen lazen ook: Schone straten door statiegeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps