Maansverduistering

Vanavond zie je een maan met een hapje eruit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Als de wolken vanavond genoeg optrekken, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Toevallig valt deze verduistering op een bijzondere datum: precies 50 jaar geleden werden de eerste mensen naar de maan gelanceerd.

De maan zelf geeft geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon. Maanlicht is dus eigenlijk weerkaatst zonlicht. Als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan, wordt de maan verduisterd. De aarde houdt het zonlicht dan tegen, waardoor de maan helemaal of voor een deel ervan in de schaduw van de aarde staat. Volgens Weeronline is de gedeeltelijke maansverduistering van vanavond waarschijnlijk goed te zien.

Hoogtepunt

De verduistering begint om 20.42 uur, maar dan is de maan nog niet opgekomen. Een uur na het begin verschijnt de maan boven Nederland. Als je het hoogtepunt wil zien moet je laat opblijven, want dat is pas rond 23.30 uur. Een paar uur later schijnt de maan weer als normaal.

Een maansverduistering zie je niet vaak. De laatste was in Nederland in januari 2019 te zien.

50 jaar geleden

Toevallig is het vandaag ook precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins op 16 juli 1969 begonnen aan hun wereldberoemde ruimtereis. Een paar dagen later stapten Armstrong en Aldrin als eerste mensen rond op de maan.

Anderen lazen ook: Ruimtevaartuig onderweg naar de maan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ga wakker blijven, de maan is heel interessant Juichen Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.