Foto Getty
Uitgelegd

Vandaag begint de lente, en niet op 21 maart

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Als je nu naar buiten kijkt, zou je het misschien niet zeggen. Maar vandaag begint de lente. De sterrenkundige tenminste want volgens weerexperts is de lente al op 1 maart begonnen. Hoe zit dat?

Veel mensen denken dat de lente officieel op 21 maart begint. Maar dat klopt dus niet. Volgens sterrenkundigen begint de lente op de dag dat de zon recht boven de evenaar staat. De datum waarop dat gebeurt wisselt per jaar.  Meestal gebeurt dat op 20 maart, maar ook weleens op 19 of 21 maart. Dit jaar dus vandaag, op 20 maart. Vanavond om 22.24 uur om precies te zijn.

Dag en nacht even lang

Op de dag dat de lente begint zijn de dag en de nacht bijna overal op aarde even lang. Dat gebeurt twee keer per jaar. Die andere keer begint de herfst. Verreweg de meeste jaren begint de lente op 20 maart. Behalve in 2044 en in 2048. Dan begint de lente op 19 maart. De laatste keer dat de lente op 21 maart begon, was in 2011. Pas in de 22ste eeuw gebeurt dat weer een keer.

Maar waarom begint de lente dan niet elk jaar op 20 maart? Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om zijn baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen. Hij doet er eigenlijk 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45,1814 seconden over. Daardoor valt het begin van de sterrenkundige lente elk jaar ongeveer 6 uur later.

Weerkundige lente

Weerkundigen doen het een stuk simpeler. Zij vinden het voor hun cijferlijstjes makkelijker om met hele maanden te werken. Voor elk seizoen houden ze daarom drie vaste maanden aan. Al sinds het jaar 1780 houden ze daarom 1 maart aan als begin van de lente.

Anderen lazen ook: Stelling: voer de vierseizoenentijd in.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook