wereld autisme dag

Vandaag is het Wereld Autisme Dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zo'n 35 miljoen mensen over de hele wereld hebben een vorm van autisme. We weten er steeds meer over, maar nog niet genoeg. Daarom is Wereld Autisme Dag in het leven geroepen.

Mensen met autisme vinden het moeilijk om één geheel te maken van alle informatie die op hen afkomt. Dat betekent dat wat ze om zich heen zien, voelen en horen in hun hoofd niet netjes bij elkaar past. Door een drukke winkelstraat lopen bijvoorbeeld, of een bezoek aan een vol museum is voor iemand met autisme een hele klus. Er is dan té veel te zien en te horen.

Autisme hebben betekent ook vaak dat het moeite kost om je in te leven in anderen. Zomaar met iemand kletsen in een onbekende situatie of nieuwe vrienden maken, is voor autistische kinderen extra lastig.

Concentratie

Er zijn ook dingen die veel mensen met autisme juist extra goed kunnen: werk waarvoor je heel precies moet zijn of waarvoor je je lang moet kunnen concentreren. Sommige bedrijven zoeken daarom juist mensen met autisme. Voor het testen van computerprogramma's bijvoorbeeld.

Beter

Artsen en onderzoekers zijn er de afgelopen jaren steeds beter in geworden om te kijken of iemand autisme heeft. Ook bij jonge kinderen kunnen ze het al opsporen.

Thuis

Je kunt meestal niet aan iemand zien of hij of zij autistisch is. Daarom hebben mensen met autisme vaak het gevoel dat anderen hen niet begrijpen. Ook juffen en meesters weten niet altijd hoe ze leerlingen met autisme het beste kunnen helpen. Zo'n 1.000 kinderen in Nederland gaan nu niet naar school omdat ze daar door hun autisme niet goed passen. 

Begrip

Deze week van 31 maart tot en met 7 april is het in Nederland Autismeweek. En vandaag is het dus Wereld Autisme Dag. De bedoeling is dat mensen beter gaan begrijpen wat autisme is. Overal in het land zijn activiteiten die leuk en geschikt zijn voor mensen met autisme, maar ook voor hun familie en iedereen die er meer over wil weten.

Anderen lazen ook: Nieuw in Sesamstraat: de autistische Julia.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

vandaag autisme dag ik wens dat alle autisme kinderen vijn hebben

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.