Amerikaanse verkiezingen, Donald Trump

Vandaag wordt Donald Trump president van Amerika

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het is een belangrijke dag voor de Amerikanen. Inauguration Day. Donald Trump wordt aangesteld als nieuwe president. Een dag vol ceremonie en traditie. Wat Trump te wachten staat? Hier is zijn programma. Plus wat tips om alles soepeltjes te doorstaan.

Entree!
Strak in ’t pak? Dan de trappen van het Capitool in Washington (centrum van de Amerikaanse politieke macht) afhuppelen. Zwaaien naar het publiek. Ook naar de demonstranten die er vast zullen zijn omdat ze het niet eens zijn met de toekomstplannen. Ook dat hoort erbij. Zonder te struikelen naar het podium wandelen. Hopelijk waait ’t niet te hard zodat de haardracht intact blijft. Een petje op dat kan vandaag natuurlijk niet.

capitool washington

Plechtigheid!
Eerst even knikken naar de tegenstander uit de presidentsstrijd. De Clintons zullen wel ergens op de eerste rij zitten. En dan diep ademhalen voor die moeilijke eed: ‘I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States...’ Niet vergeten: hand op de bijbel leggen. De rechter! En speechen. Beginnen met: ‘My fellow citizens.’ Dan muziek en een parade.

obama vertrek

Tea time!
Met de vertrekkend president Obama (foto hierboven) en zijn vrouw Michelle in het Witte Huis. Daar is ondertussen in een paar uur tijd verhuisd. Alles van de vorige first family is vervangen door spulletjes van de Trumps. Even uitrusten op het nieuwe bed en dan...

Party time! Tot in de kleine uurtjes dansen met Melania op het bal. Niet teveel drinken. Er moet straks hard gewerkt worden!

Maar het is niet overal feest....
Lang niet alle Amerikanen zijn blij met Trump als president. Als zakenman floepte hij er nogal wat onaardige dingen uit en als presidentskandidaat werd hij er niet vriendelijker op. Trump beledigde onder andere moslims, Mexicanen en gehandicapten. Op Twitter doet hij vaak driftig en tijdens zijn campagne riep Trump zelfs dat zijn tegenstander Hillary Clinton de cel in moest! Ook blijft Trump vaag doen over of hij nou wel of niet altijd netjes belasting betaalde. De nieuwe president heeft veel fans, maar ook zeker veel mensen die niks van hem willen weten.

Zelf zien?
Wil je zien hoe dat gaat, zo'n inauguratie? De NOS zendt het vandaag live uit op NPO 1 vanaf 17.15 uur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hi trump is aardig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps