Vapen en snus: wat is dat eigenlijk?

Tieners komen vaker in aanraking met alternatieven voor roken, zoals snus en vapes. Maar wat is dat eigenlijk? En is het schadelijk?

Vapen en snus: wat is dat eigenlijk?

Wat is snus?

Snus is een methode uit Zweden. Daarbij wordt tabak gebruikt in een theezakje of tablet. Er bestaan ook zakjes zonder tabak maar met CBD-olie of cafeïne. Dat stop je onder je bovenlip. Via de bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine zo in je bloed terecht. Snus is in Nederland verboden.

Is snus schadelijk?

Doordat er geen verbrandingsproducten vrijkomen, is snus minder schadelijk dan roken. Maar ook in snus zitten nog steeds veel schadelijke stoffen. In snus zit vaak ook veel meer nicotine per zakje dan in één sigaret. Volgens de politie Amsterdam kun je al na het gebruiken van drie zakjes er verslaafd aan raken.

Komen kinderen ook met snus in aanraking?

De politie Amsterdam waarschuwde vorige maand voor criminelen die zakjes snus aanbieden. Zij ontvingen signalen dat ook kinderen uit groep 7 en 8 de zakjes aangeboden kregen. Ze hopen hen daarmee verslaafd te maken en vervolgens in te kunnen zetten als snusdealer. Het is raadzaam om bij je kinderen te polsen of ze hiermee weleens in aanraking komen. 

Foto: Wikimedia / EC-Lou

Wat is een vape?

Een ander alternatief voor roken dat steeds vaker wordt gebruikt is de vape, ook wel e-sigaret genoemd. Daarin wordt een vloeistof verdampt die je kunt inhaleren. In een vape zit geen tabak, maar in de damp zitten wel schadelijke stoffen zoals nicotine.

Mogen tieners een vape gebruiken?

De e-sigaret is toegestaan in Nederland, maar vapes mogen niet worden verkocht aan minderjarigen. Al komen tieners er in de praktijk toch makkelijk aan. Vooral de vapes met een lekker smaakje zoals aardbei of watermeloen zijn populair.

Kan het gebruiken van een vape kwaad? 

Het gebruiken van een vape is beter voor je dan roken. Maar volgens Trimbos zijn er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret voor scholieren een opstapje kan zijn naar gewoon roken. Zij raden daarom aan dat de vape alleen wordt gebruikt door rokers die willen stoppen. Om de vape minder aantrekkelijk te maken komt er in Nederland een verbod op e-sigaretten met een smaakje.  

Bronnen: Jellinek, RIVM, Rijksoverheid, Trimbos