Foto: University of Maryland School of Medicine

Varkenshart in mens geplaatst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het hart van een varken in een mens plaatsen. Nooit eerder gebeurde het, maar in de Verenigde Staten hebben artsen het voor elkaar gekregen. De man maakt het op dit moment goed.

De Amerikaanse krant The New York Times omschrijft de operatie als een 'medische primeur die hoop biedt voor honderdduizenden patiënten'. De man die het varkenshart kreeg is de 57-jarige David Bennett. Hij had niet lang meer kunnen leven met zijn eigen hart.

Acht uur bezig

Chirurgen waren acht uur bezig om het varkenshart in het lichaam van de man te plaatsen. Het varkenshart is genetisch gemanipuleerd. Er zijn dus dingen veranderd aan het hart, om ervoor te zorgen dat het lichaam het niet zou afstoten. 'Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan', aldus arts Bartley Griffith.

Écht geslaagd?

Het is nog te vroeg om te zeggen of de operatie écht geslaagd is. Hoe lang Bennett met zijn varkenshart kan blijven leven, is nog onbekend. Deskundigen hopen wel dat deze operatie ervoor zorgt dat er vaker organen van dieren gebruikt kunnen worden bij mensen die slecht werkende organen hebben.

Mensen laten overleven

In november vorig jaar werd in Nederland al een kloppend hart vervangen door een namaak-exemplaar. De arts die dat hart plaatste zei daarover: ‘Het is bijzonder dat je mensen kunt laten overleven, die anders zouden doodgaan.’

Op de foto zie je de patiënt en zijn arts, vlak voor de operatie:

Foto: University of Maryland School of Medicine

Anderen lazen ook: Elon Musk stopt chip in varkenshersenen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook