Vasco

Vasco (12) op Lombok: 'Ik voelde prikkeldraad niet eens'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het Indonesische eiland Lombok werd donderdag weer getroffen door een zware aardbeving. Bij de beving van maandag kwamen 347 mensen om het leven en zijn veel huizen verwoest. Vasco (12) uit Groningen was daar op vakantie en maakte het allemaal mee. 

Vasco, zijn zus en zijn ouders waren op Bali en gingen naar Gili Trawangan om te relaxen. Dat is een klein eiland naast Lombok dat bekend staat om de mooie witte stranden en blauwe zee. Het gezin was daar nog maar tweeënhalf uur, toen de grond begon te trillen terwijl ze een drankje aan het drinken waren op het terras.

'Mijn moeder vroeg: "horen jullie dat ook?", mijn vader zei gelijk: "Een aardbeving!". We werden over de grond gesleurd, de stroom viel uit en veel mensen liepen schreeuwend en rennend over de weg. Achter ons was iemand aan het overgeven van de spanning en je zag allemaal muren van huizen naar beneden vallen.'

Prikkeldraad

De vier gingen een heuvel op, omdat er ook kans zou zijn op een tsunami: dat zijn extreem hoge golven die het land kunnen overspoelen. Om zo hoog mogelijk te komen, klom Vasco met zijn vader in een boom. 'Door alle adrenaline voelde ik niet eens dat ik door prikkeldraad was geklommen. Ik dacht ineens: "Waarom is mijn knie nat?." Het been van mijn vader lag ook helemaal open.' (Het verhaal gaat verder na de foto)

VascoVasco in Indonesië

Koud

Het is ondertussen midden in de nacht, erg donker en koud. Vasco en zijn gezin besluiten om op het strand te gaan slapen. 'Daar voelde ik nog twee naschokken. Eentje was heel zwaar en toen was ik weer even in paniek.'

Ziekenboot

De volgende dag werd het gezin aangesproken door iemand die de wonden Vasco en zijn vader wilde verbinden. 'Omdat wij wonden hadden mochten we mee met de ziekenboot naar Lombok. Daar waren we heel blij mee, want er gingen verder geen boten. Vanaf de haven van Lombok ging het gezin naar het eiland Bali, dat ernaast ligt. 'Daar kreeg mijn moeder de volgende dag een melding dat er weer een aardbeving was geweest.

Gelukkig hebben we die niet gevoeld. Maar het was wel de druppel: we willen nu echt naar huis. Zaterdag vliegen we naar Nederland. Ik vind het sneu voor mijn vader. Hij heeft dit negen maanden geleden al gepland, maar onze veiligheid is belangrijker.' 

Anderen lazen ook: Aardbeving in Indonesië: Wat is er gebeurd?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

WOW! Wat heftig!

Ik heb echt veel medelijden met de mensen op dat eiland en op lombok. Heel veel mensen raken familie en vrienden kwijt, en hun huis. #respect Duimomhoog

Ik vind het zielig voor de familie en de kinderen. Ook zielig dat ze wonden hebben op hun lichaam en pijn..

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.