Foto: EPA

Veel kinderen op de wereld niet terug na schoolsluiting

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

In Nederland moesten de scholen door corona soms dicht, maar na een tijdje kon je toch weer terug naar school. Dat is niet overal ter wereld zo. In veel landen keren leerlingen niet meer terug na de schoolsluiting. Volgens kinderrechtenorganisatie Unicef gaat het om 23 miljoen kinderen.

Voor de corona-pandemie ging ruim 90 procent van alle kinderen op de wereld naar school. In rijke landen was dat zelfs 95 procent. Nu zullen die cijfers anders zijn. Want door de schoolsluitingen, één van de corona-maatregelen, gaan volgens kinderrechtenorganisatie Unicef zo'n 23 miljoen leerlingen niet meer terug naar school. Bijvoorbeeld in Bangladesh zou één op de tien meisjes tussen twaalf en vijftien na sluiting niet meer terug naar school gaan.

Kinderarbeid

Door die sluitingen zijn wereldwijd grote leerachterstanden ontstaan en is kinderarbeid voor het eerst sinds twintig jaar weer gestegen. Er is nog een negatief effect. Veel kinderen kregen alleen op school een gezonde maaltijd. Die hebben ze de afgelopen tijd ook moeten missen.

Onze collega's van Samsam schreven dit verhaal over Benjamin (12) uit Oeganda die mondkapjes verkoopt.

Anderen lazen ook: Bless (12) uit Oeganda mag eindelijk weer naar school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook