Foto: Shutterstock

Veel kinderen vinden een beurt krijgen spannend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een droge mond, een knoop in je buik en bibberbenen. Een beurt krijgen in de klas kan voor veel kinderen voor heel wat spanning zorgen. Dat onderzocht het NOS Jeugdjournaal.

In het onderzoek werden vijfhonderd kinderen gevraagd wat ze ervan vinden om de beurt te krijgen. Eén op de drie gaf aan dat niet leuk te vinden. Van die kinderen is bijna vier op de tien bang om uitgelachen te worden. Vooral meisjes (26 procent) zeggen liever niet op te willen vallen in de klas. Van de jongens is dat 9 procent. Maar zijn ook kinderen die wél graag aan de beurt komen. Een derde zou dat wel vaker willen.

In gevaar

Het jeugdjournaal legt in hun rubriek #Uitgezocht uit hoe dat kan. 'Als je alleen voor de klas staat met tientallen ogen op je gericht is dat voor best veel mensen spannend. Dan heb je eigenlijk het gevoel alsof je in gevaar bent', legt schoolpsycholoog Maaike Hekerman uit. Dat komt volgens haar doordat je hersenen een signaal van een noodsituatie naar je hersenen sturen. Dat heeft te maken met hoe mensen vroeger leefden. Toen was het namelijk nog belangrijker dan nu om geliefd te zijn in een groep, om zo samen opgewassen te zijn tegen vijanden. Daarom moest je ervoor zorgen dat je je status niet kwijtraakte, en dat zorgt voor spanning. 

Noodsituatie

Door die spanning komt je lichaam in een noodsituatie terecht en dat kun je merken: alles wat je lichaam even niet nodig heeft, wordt even uitgeschakeld en je lichaam maakt adrenaline aan. Daardoor gaat je hartslag omhoog en stroomt er extra veel bloed door je aderen. En dat kan voor nog veel meer lichamelijke reacties zorgen. Helemaal niet gek, dus!

Hieronder kun je de aflevering bekijken.

 

Anderen lazen ook: 6 tips tegen spreekbeurt-zenuwen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook