lippenbalsem

In veel lippenbalsems zitten gevaarlijke stoffen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zijn je lippen droog door de kou? Smeren met lippenbalsem kan helpen. En als je stick een zoet smaakje heeft, is dat nog lekker ook. Maar volgens onderzoekers zitten in veel van die balsems stoffen die slecht voor je gezondheid zijn.

Belgische onderzoekers onderzochten lippenbalsems die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Op de verpakking staan plaatjes van Hello Kitty of Disney-figuren én de smaak is vaak zoet: aardbei, framboos of cola. 

Ongezond

Van de 21 geteste kinderbalsems bleken er 15 gevaarlijk. Er zaten stoffen die misschien kanker kunnen veroorzaken. Omdat veel balsems lekker smaken, likken veel kinderen hun lippen na het smeren af. Daardoor krijgen ze die  stoffen binnen en dat kan ongezond zijn. In Nederland zijn deze lippenbalsems ook te koop.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk hoe gevaarlijk de stoffen zijn. De Nederlandse Consumentenbond wil in ieder geval dat de minister dat laat onderzoeken. Deze organisatie kijkt naar de kwaliteit van spullen en eten. 

Lijstje

Volgens de onderzoekers kun je het beste lippenbalsem gebruiken die gemaakt is van natuurlijke oliën zoals olijf- of amandelolie. Ze maakten een lijstje met goede en slechte balsems. Je kunt het hier bekijken.

Anderen lazen ook: Groot onderzoek naar medicijnen voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat kwalijk is dat kinderen automatisch aan hun lippen likken als de lippenbalsem lekker ruikt en of smaakt. Je verwacht dat als je met name een lippenbalsem voor kinderen koopt vertrouwen hebt in de testen die plaats hebben gevonden voor dat het product in de winkel wordt aangeboden..

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.