Vloggers en sluikreclame

'Veel YouTubers maken stiekem reclame'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

'Mmm, deze chips is écht heel lekker!' 'Dit truitje van deze winkel staat zó mooi!' Veel YouTubers vertellen voor de camera wat ze lekker of leuk vinden. Daar komen soms ook producten voorbij. Toevallig, of... is het stiekem reclame? Daar is nu onderzoek naar gedaan.

Op tv is het vaak duidelijk als iets reclame is of niet. Soms staat het zelfs in beeld. Maar bij video's op YouTube is het vaak een stuk minder duidelijk.

Winkel

Een voorbeeldje. Joy, beter bekend als BeautyNezz, heeft video's gemaakt waarin ze naar de kledingwinkel Primark gaat. Mooie reclame voor de winkel natuurlijk. Als kijker krijg je zo misschien wel onbewust het idee: 'zullen wij ook een keer daarheen?'

De grote vraag is: heeft Joy geld gekregen van Primark om de video te maken of niet? Dat is nergens te vinden.

Geld verdienen

Zeker is dat veel YouTubers geld verdienen door afspraken te maken met bedrijven of merken. Sommigen verdienen zelfs zó veel, dat ze ervan kunnen leven!

Volgens het Commissariaat voor de Media, een organisatie die tv- en radioprogramma's in de gaten houdt, maken veel YouTubers stiekem reclame. In 90% van de video's wordt wel een product of merk genoemd.

Boetes

Als een tv- of radioprogramma stiekem reclame maakt, mag het Commissariaat voor de Media boetes opleggen. Zo zijn de regels. Maar voor online filmpjes zijn er nog geen regels.

Die moeten er wel komen, wil het Commissariaat. Straks moet je, net als op tv, duidelijk kunnen zien of iets reclame is of niet. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben het er mee eens. Want dan weet of het wel of geen reclame is. Duimomhoog

ja dat weet ik al lang

Maar hoeveel YouTubers doen dat dan??? Vraagtzichaf

helemaal mee eens

helemaal mee eens.

nou waarom krijgen ze dan een boete?

hoeveel youtubers doen dat

Dit is geen goede info,ik snap het niet dus vertrouw de website niet

Dit is zeker wel waar want nergens in dit artikel word reclame gemaakt. Anders is het voor niks

hoeveel youtubers dan? Vraagtzichaf

Woon dat wist ik niet hahaha

mee eens

hahahahah klopttt

wow hoe lang al ??????????????????????????/

ik vind het vervelend want mijn zusjes zitten alleen maar te zeuren dat ze dat willen kopen en dat vindt ik niet erg fijn Duimomlaag

wist ik al zo lang en anders verdienen ze ook geen geld

geef me lazagna

diaree mannen aanvallen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.