Beeld wiki

Veelbloemige roos groeit veel te goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Rozen zijn van veel mensen de lievelingsbloemen. Dat op veel plekken in het wild nu volop rozen bloeien is dus goed nieuws zou je zeggen. Maar volgens Staatsbosbeheer gaat het té goed met de soort 'veelbloemige roos'. En dus moet de geurende woekeraar weggehaald worden. 

De veelbloemige roos (die heel deftig eigenlijk Rosa multiflora heet) is eigenlijk een gekweekte tuinplant maar heeft zich in de loop van de tijd ook in het wild verspreid. Het gaat nu zó goed met de bloemensoort dat die andere struiken en planten dreigt te verstikken. Op sommige plekken groeien de rozen zelfs tot aan de toppen van bomen.

Vogels

De veelbloemige roos komt uit Oost-Azië. De roos bloeit met trossen kleine witte bloemen en heeft bijna geen doornen. Om nog onduidelijke redenen is de soort afgelopen jaren ineens in het wild gaan woekeren. Vogels verspreiden zaden doordat ze de rozenbottels opeten. Ook maken uitlopers van de roos nieuwe wortels, zodat bomen en struiken helemaal overgroeid raken.

Bestrijden

Staatsbosbeheer gaat nu eerst rozenplanten bij Vlaardingen en bij Nijmegen bestrijden. Daarna komen ze misschien ook in actie op andere plekken waar de rozen woekeren.

Anderen lazen ook: Japanners in de war door vroege bloemen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps