Foto: ANP

Verboden voor omgekeerde vlaggen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De omgekeerde Nederlandse vlag? Vanaf volgende week is-ie niet meer welkom bij snelwegen, kruispunten en viaducten in Zuid-Holland. De provincie gaat ze weghalen. Ze kunnen gevaarlijk zijn, zegt de provincie. 

Waarom wordt de Nederlandse vlag omgekeerd?

De kleuren van de Nederlandse vlag zijn rood, wit, blauw. Rood staat bovenaan, dan volgt wit en dan blauw. Maar de laatste tijd zie je ook vlaggen andersom hangen: blauw, wit, rood. Het is een protest van Nederlandse boeren, en anderen die boos zijn over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. 

Wat betekent zo'n omgekeerde vlag?

In de zestiende eeuw draaiden schepen hun vlag om, als ze in nood waren. Met een omgekeerde vlag willen de demonstranten zeggen: ons land is in nood.

Is het verboden om de vlag om te draaien?

Nee, op zich mag je demonstreren in Nederland. Maar je mag anderen niet in gevaar brengen. En de vlaggen hangen vaak langs snelwegen. Daar kunnen ze voor camera’s, verkeersborden en stoplichten hangen. Laatst kwam een stuk vlag op het raam van een auto terecht.  

Wat gaat Zuid-Holland ertegen doen?

De gevaarlijkste doeken en vlaggen zijn al weggehaald. Verder moet iedereen zijn vlag of spandoek weghalen voor 5 augustus. Anders doet de provincie het. Ook in andere provincies gebeurde dat al. Op privéterreinen mogen de vlaggen wél blijven hangen.

Anderen lazen ook: Boze boeren rijden met trekkers over de snelweg

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook