Beeld ANP

Verdrietige ruzie over hersendode Archie (12)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Verdrietig nieuws in Engeland. Daar is een grote ruzie over Archie (12) die in coma in een ziekenhuis ligt. Zijn hersenen werken niet meer en dokters willen stoppen met zijn behandeling. Maar de ouders van Archie (op de foto hierboven) willen dat niet en spanden verschillende rechtszaken aan. De arsten wonnen die maar de ouders geven het nog niet op. 

Archie's ouders willen dat artsen blijven proberen om hem in leven te houden. Ook al zeggen die dat hij nooit meer wakker zal worden. De allerhoogste rechter heeft de artsen gelijk gegeven. Zij mogen de behandeling stoppen. Dat betekent dat Archie zal overlijden want hij wordt nu met speciale machines in leven gehouden.

Tekst gaat verder onder de foto
Beeld ANP

 

Coma

Archie (op de foto) raakte in april in coma. Zijn moeder denkt dat hij heeft meegedaan aan een gevaarlijke TikTok-challenge, waarbij het de bedoeling is dat je flauwvalt. Daardoor is hij waarschijnlijk bewusteloos geraakt. Hij ligt sinds die tijd in het ziekenhuis en zijn hersenen werken niet meer. Dat heet hersendood. Volgens de artsen heeft het geen zin om hem in leven te houden. Maar zijn ouders willen dat dus wel. De rechter gaf hen geen gelijk. Daarna kwam er nog een rechtszaak bij een hogere rechter, maar ook die gaf de artsen gelijk. En ook de allerhoogste rechter in Engeland gaf de artsen gelijk. Nu hopen de ouders dat Archie in elk geval naar hospice verplaatst mag worden. Dat is een speciaal huis waar mensen rustig kunnen overlijden. Of dat mag, wordt één van de komende dagen duidelijk.  

Geen behandeling

Ook in Nederland komt het weleens voor dat ouders en artsen het niet eens zijn over de behandeling van hun kind. Tot nu toe heeft dat nog niet tot een rechtszaak zoals die over Archie geleid. Wel zijn er rechtszaken geweest van ouders die juist niet wilden dat een kind een bepaalde behandeling zou krijgen.

Een paar jaar geleden was er bijvoorbeeld een zaak van een jongen van 12 die heel ziek was door uitgezaaide kanker. De moeder van de jongen wilde niet dat hij een nare chemobehandeling zou krijgen. De vader én de artsen wilden dat juist wel. Uiteindelijk heeft de rechter toen gevraagd wat de jongen zélf wilde. Hij koos ervoor om niet verder behandeld te worden. En dat is toen ook niet meer gebeurd.

Anderen lazen ook: Vluchtelingenwerk stapt naar de rechter

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook