Het gevonden aardewerk. Foto: Van Popta

Verdronken dorpen teruggevonden in Flevoland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het leek vooraf niet zo’n spannend onderzoek. Maar de uitkomst bleek tóch best spectaculair: maritiem archeoloog Yftinus van Popta ontdekte vier verdronken dorpen in de Noordoostpolder in Flevoland.

‘Op school leer je dat de Noordoostpolder vroeger de Zuiderzee was. Maar eigenlijk zou je moeten leren dat het eerst land was, toen even zee en nu weer land’, vertelt Van Popta. Voor zijn werk aan de Rijksuniverseit Groningen bedacht de archeoloog hoe dat gebied er in de middeleeuwen uitzag. ‘Ik vond aardewerk (zoals op de foto hierboven), bakstenen en botten van dieren op de bodem. Dat is wel vaker gevonden, maar onderzoekers dachten altijd dat het vroeger van schepen was gegooid. En die scheepswrakken zijn natuurlijk veel toffer om te onderzoeken. Daarom werd er nooit aandacht aan het afval besteed.’ 

Aardewerk en scheepswrakken 

Van Popta deed dat de afgelopen vijf jaar wel en ontdekte daardoor dat het gebied vroeger voor een groot deel land was, met sowieso vier dorpen erop. ‘Op sommige plekken lag veel oud aardewerk bij elkaar op de bodem. De kuilen waren ook nog een beetje te zien. Daar moet dus land zijn geweest voor het door zware stormvloeden werd weggevaagd. Zo kon ik langzaam maar zeker het gebied intekenen.’ De archeoloog is blij: ‘We hebben een nieuw stukje Nederland ontdekt. En we hebben we weer wat geleerd over onze voorouders.’ 

De ontdekte dorpen zijn: Het gaat om Marcnesse, Nagele, Fenehuysen 1 en Fenehuysen 2. 

Foto: Van Popta

Anderen lazen ook: Middeleuws DNA gevonden in oude poep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Blij ik wil ook zo'n steen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.